Recepty - zelí červené

Více z Zelenina ».

Zelí červené

Recepty s červeným zelím  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Červené zelí je košťálová zelenina. Jedná se o variantu zeleného zelí. Obsahuje důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy. Ty jak známo působí jako antioxidant. Díky nízké energetické hodnotě se využívá i při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání. Vaříme-li zelí, můžeme dýchat jeho výpary a účinně se tím zbavit bolestí hlavy. Cínové nádoby vyčistíme drhnutím nasekanými zelnými listy.

 Rady při nákupu

Zelí seženeme všude v ovoci a zelenině, supermarketech, na farmách a to buď celé hlávky, nebo ochucené či neochucené krouhané, sterilované. Čerstvé by mělo být hladké, lesklé, tvrdé, bez známek plísně, zašednutí, ovadnutí.

 Využití v kuchyni

Zelí červené využíváme hlavně jako zeleninovou přílohu ke kachně - Kachna s červeným zelím a jablky, drůbeži, hovězímu, uzenině, dále na plnění mas, slaných závinů - Závin Pusta v červeném zelí, k bramborám, do salátů, předkrmových koktejlů. Výborně si rozumí s jablky, rozinkami, cukrem i v podobě karamelu, červenou řepou. Převládá úprava na sladký způsob. Levnou večeři získáme obalením a osmažením kusu zelí či jeho naplněním mletým masem.

 Skladování

Zelí skladujeme v suchu, chladnu, temnu, nakládané v ledničce.

 Sezóna

Pokud pěstujeme zelí, je třeba dbát na to, aby v okolí na záhonu nebyla cibule, česnek ani brambory. Sklízíme ho na podzim.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Karbanátky Karbanátky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz