Recepty - zelí červené
Více z Zelenina ».

Recepty s červeným zelím Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Červené zelí je košťálová zelenina. Jedná se o variantu zeleného zelí. Obsahuje důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy. Ty jak známo působí jako antioxidant. Díky nízké energetické hodnotě se využívá i při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání. Vaříme-li zelí, můžeme dýchat jeho výpary a účinně se tím zbavit bolestí hlavy. Cínové nádoby vyčistíme drhnutím nasekanými zelnými listy.
Rady při nákupu
Zelí seženeme všude v ovoci a zelenině, supermarketech, na farmách a to buď celé hlávky, nebo ochucené či neochucené krouhané, sterilované. Čerstvé by mělo být hladké, lesklé, tvrdé, bez známek plísně, zašednutí, ovadnutí.
Využití v kuchyni
Zelí červené využíváme hlavně jako zeleninovou přílohu ke kachně - Kachna s červeným zelím a jablky, drůbeži, hovězímu, uzenině, dále na plnění mas, slaných závinů - Závin Pusta v červeném zelí, k bramborám, do salátů, předkrmových koktejlů. Výborně si rozumí s jablky, rozinkami, cukrem i v podobě karamelu, červenou řepou. Převládá úprava na sladký způsob. Levnou večeři získáme obalením a osmažením kusu zelí či jeho naplněním mletým masem.
Skladování
Zelí skladujeme v suchu, chladnu, temnu, nakládané v ledničce.
Sezóna
Pokud pěstujeme zelí, je třeba dbát na to, aby v okolí na záhonu nebyla cibule, česnek ani brambory. Sklízíme ho na podzim.
Španělské želé ze svařeného vína s pomeranči
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz