Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s zelenými olivami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Zelené olivy a víno
Zelené olivy se ve Středomoří sklízejí od září, a to ze stejných stromů olivovníků jako černé olivy. Zelené olivy jsou tedy nezralé plody a používají se ve studené i teplé kuchyni. Díky detoxikačním účinkům zpomalují stárnutí, jsou účinným prostředkem proti civilizačním a srdečním chorobám, zlepšují trávení a chuť k jídlu. Jedí se celé nebo se krájí na plátky tak, aby z nich byly malé prstýnky.
V obchodech se prodávají s peckou nebo bez ní a také s různými náplněmi. Nejčastěji bývá náplní paprika, tuňák nebo ančovičky. Prodávají se i olivy naložené do bylinek. Nejhorší kvalitu mají olivy v sáčku, ve kterém se snadno mechanicky poškodí. V některých obchodech se setkáte i s prodejem na váhu. Na obalu by měla být informace o nálevu, oblasti pěstování, odrůdě stromu a případně náplni.
Lze je konzumovat samotné, jen tak pro chuť. Dají se použít na saláty, pomazánky nebo k těstovinám. Doporučujeme připravit zelené olivy ve slanině a sýru, těstoviny se sušenými rajčaty a olivami nebo zkusit, jak chutná sýrová pomazánka s česnekem a olivami.
Skladujte je mimo dosah slunce. V plechovkách vydrží i několik měsíců. Otevřené balení oliv uschovejte v lednici.
V zemích kolem středozemního moře se zelené olivy sklízejí ještě nedozrálé obvykle v září. V obchodech jsou však dostupné po celý rok.
Zelené olivy umocňují a harmonizují dojem z vína a v kombinaci s ním snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pro každou odrůdu vína se hodí olivy s jinou náplní.