Recepty - žampiony
Více z Houby ».

Recepty s žampiony Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Žampiony jsou v gastronomii nejvíce užívané houby. Mají hladké, bílé či hnědé klobouky, rostou ve vysokých trávách, na zahradách, na okraji hájů. Pěstují se cíleně ve velkých sklenících na farmách. Obsahují bílkoviny a téměř žádné kalorie, tudíž se hodí pro dietní stravování. Nechybí ani ve vegetariánské stravě.
Rady při nákupu
Žampiony koupíme v zelenině nebo v supermarketech. Kontrolujeme, zda nejsou na povrchu oslizlé, lepkavé nebo jestli nenesou známky hniloby. Pokud nám nevyhovují, můžeme si je sami vypěstovat pomocí speciálního substrátu, který se prodává v zahradnictvích.
Využití v kuchyni
V kuchyni se užívají do zeleninových jídel, k masu, do polévky, omáček - žampionová omáčka, krémů, omelet, pomazánek, salátů, palačinek, těstovin, bramborových pokrmů, k rybám nebo jako samostatný pokrm - např.: pečené žampiony na víně. Žampiony plníme, zapékáme, dusíme, vaříme, smažíme, restujeme i nakládáme. Barvu si zachovají, pokud je pokapeme citrónem.
Skladování
Skladujeme v děrované nádobě v ledničce při teplotách do 6 °C po dobu 5 dnů. Nesmí zvlhnout, jinak hnijí. Pokud chceme jejich trvanlivost prodloužit, usušíme je, rozmixujeme na prášek a nasypeme do sklenice s víčkem.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz