Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Recepty s zadním hovězím Využití v kuchyni Skladování Zadní hovězí a víno
Mezi zadní hovězí řadíme maso z plece a kýty. Obsah tuku v hovězím mase se pohybuje kolem 3–6%. Dále v něm nalezneme vysoký obsah železa, zinku, selenu a vitaminu B 12.
Plec či kýtu můžeme upravit velmi rozmanitě. Mezi nejchutnější patří příprava na rolády s omáčkou. Maso také můžeme péci vcelku i samostatně, se zeleninou, houbami a červeným vínem.
Hovězí maso je třeba nechat dostatečně dlouhou dobu uzrát. Zakoupené maso tedy očistíme, zabalíme do potravinové fólie a umístíme zhruba 5-10 dní do chladničky. Takto uleželé maso bude podstatně křehčí a jemnější než maso čerstvé.
K hovězímu masu lze doporučit bílé či růžové víno při lehčím typu úpravy, těžší červená vína pro přípravu pokrmů s omáčkou. Z bílých vín můžete podávat Veltlínské zelené či Rulandské bílé, z červených potom Cabernet Sauvignon.