Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Vysoký roštěnec známe také jako: rib eye steak, entrecote
Recepty s vysokým roštěncem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Vysoký roštěnec a víno
Vysoký roštěnec je kulinářsky velmi zajímavý pro přípravu steaků rib eye a entrecote. Na steaky se používají pouze středové části roštěnce, krajové části odřežeme.
Pro pravý argentinský steak z roštěnce musíte sáhnout hlouběji do kapsy. Stejně kvalitní a o dost levnější variantou se jeví nákup u tuzemských ekologických farem. U takovýchto chovatelů zakoupíte rovněž velmi kvalitní maso (čerstvé i vakuově balené), ovšem za výrazně nižší částku.
Středovou část roštěnce využijete pro přípravu dokonalých steaků. Krajové části masa můžeme zamrazit a využít později pro přípravu dušeného hovězího, například na červeném víně. Nejste-li příznivcem steaků, můžete si typické aroma tohoto masa vychutnat také po upečení, dušení nebo vaření.
Po zakoupení uschovejte maso v lednici pouze po 2-3 dny při teplotě kolem třech stupňů. Po zamražení lze maso skladovat až jeden rok.
Pro přípravu steaků se nejlépe hodí letní období – jejich chuť si lépe vychutnáte s lehkým salátkem, bagetkou ve společnosti přátel při letních grill party.
Záleží na úpravě, nicméně obecně lze doporučit spíše vyzrálejší červená vína. Velmi dobrou volbou je Frankovka, Svatovavřinecké či André.