Recepty - vodní meloun

Více z Zelenina ».

Vodní meloun

Recepty s vodním melounem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých (jako cuketa a okurka), přestože je často laicky považován za ovoce. Melouny se vyskytují v různých druzích, z nichž u nás nejznámější je meloun vodní. Ten má jasně červenou dužinu s velkým množstvím černých semínek, bílou podpovrchovou vrstvu a zelenou (tmavou, světlou nebo proužkovanou) kůru. Asi 90% obsahu všech druhů plodu melounu tvoří voda, cukry tvoří asi jen 3 %. Je zdrojem důležitých vitamínů (C – posiluje imunitu, B6 – je důležitý pro syntézu bílkovin, B3 – napomáhá k využití kyslíku v buňkách, B2 – zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů, A – podporuje zrak), nerostných látek (vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, jód) a antioxidantů. Melouny mají čistící, někdy až mírně projímavý účinek. Jejich energetická hodnota je nízká (asi 20 – 30 kcal/100g), což je velice málo při tak velkém obsahu bioaktivních látek a proto se doporučují při redukční dietě.

 Rady při nákupu

Melouny se nechají koupit běžně v supermarketech, prodejnách ovoce a zeleniny a v letní sezóně i na trzích. Známé přísloví říká, že do ženské a do melounu nevidíš. Existují různé zaručené způsoby, jak poznat kvalitní meloun (poklepávání na něj, mačkání s očekáváním vrzání, přehazování z ruky do ruky, potěžkávání…). Nejjistější ale je jeho rozkrojení, abychom viděli, jestli je dobře zralý, ale není přezrálý, a jestli příjemně voní.

 Využití v kuchyni

Meloun se nejčastěji konzumuje v čerstvém stavu krájený na krajíčky nebo kostky. Přidává se do pohárů, koktejlů a ovocných salátů, ke zmrzlině, případně i do ovocné bowle a dortů - Osvěžující melounový dort. Medové a cukrové melouny se také podávají spolu s parmskou šunkou jako studený předkrm - Pikantní melounový salát se šunkou.

 Skladování

Melouny se skladují na chladných, temných, suchých místech. Pro zavařování ani jiné konzervování se moc nehodí. Někdy se krátkodobě nakládá do rumu a používá se potom ke stejným účelům jako čerstvý (koktejly, ovocné saláty, poháry…)


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz