Recepty - vodní meloun

Více z Zelenina ».

Vodní meloun

Recepty s vodním melounem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých (jako cuketa a okurka), přestože je často laicky považován za ovoce. Melouny se vyskytují v různých druzích, z nichž u nás nejznámější je meloun vodní. Ten má jasně červenou dužinu s velkým množstvím černých semínek, bílou podpovrchovou vrstvu a zelenou (tmavou, světlou nebo proužkovanou) kůru. Asi 90% obsahu všech druhů plodu melounu tvoří voda, cukry tvoří asi jen 3 %. Je zdrojem důležitých vitamínů (C – posiluje imunitu, B6 – je důležitý pro syntézu bílkovin, B3 – napomáhá k využití kyslíku v buňkách, B2 – zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů, A – podporuje zrak), nerostných látek (vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, jód) a antioxidantů. Melouny mají čistící, někdy až mírně projímavý účinek. Jejich energetická hodnota je nízká (asi 20 – 30 kcal/100g), což je velice málo při tak velkém obsahu bioaktivních látek a proto se doporučují při redukční dietě.

 Rady při nákupu

Melouny se nechají koupit běžně v supermarketech, prodejnách ovoce a zeleniny a v letní sezóně i na trzích. Známé přísloví říká, že do ženské a do melounu nevidíš. Existují různé zaručené způsoby, jak poznat kvalitní meloun (poklepávání na něj, mačkání s očekáváním vrzání, přehazování z ruky do ruky, potěžkávání…). Nejjistější ale je jeho rozkrojení, abychom viděli, jestli je dobře zralý, ale není přezrálý, a jestli příjemně voní.

 Využití v kuchyni

Meloun se nejčastěji konzumuje v čerstvém stavu krájený na krajíčky nebo kostky. Přidává se do pohárů, koktejlů a ovocných salátů, ke zmrzlině, případně i do ovocné bowle a dortů - Osvěžující melounový dort. Medové a cukrové melouny se také podávají spolu s parmskou šunkou jako studený předkrm - Pikantní melounový salát se šunkou.

 Skladování

Melouny se skladují na chladných, temných, suchých místech. Pro zavařování ani jiné konzervování se moc nehodí. Někdy se krátkodobě nakládá do rumu a používá se potom ke stejným účelům jako čerstvý (koktejly, ovocné saláty, poháry…)


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz