Recepty - vlašské ořechy

Recepty s vlašskými ořechy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Vlašský ořech je plodina ořešáku královského. Jedlé dužnaté jádro připomíná tvarem lidský mozek a je obklopeno slabou slupkou a tvrdou skořápkou. Na stromě jsou ořechy obaleny tlustou zelenou ochranou slupkou, která později tmavne a praská, přičemž vlašské ořechy padají na zem. Vlašský ořech je se svým složením velmi vhodný k přímé konzumaci a listí ořešáku se pro své antiseptické účinky hodí k léčebným účelům. Jádro ořechu, nejčastěji zlatavé barvy, je velké přibližně 2-3 centimetry, obsahuje ve 100 gramech 2822 kJ, z toho nejvíce tuků – 60 gramů, dále bílkoviny 18 gramů, saracharidy 15 gramů, také velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně působí při prevenci aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob. Součástí ořechů jsou i potřebné vitamíny E, B1, B6, dále zinek, měď, hořčík, či kyselina listová. Svým složením působí kladně na lidskou psychiku, správnou funkci mozku, zdravé vlasy, nehty i pokožku, známé jsou také jeho antioxidační účinky.

 Rady při nákupu

V obchodech můžeme nalést jak celé plody se skořápkou, tak pouze jádra vlašských ořechů. Při zaměření se na nákup ořechů se skořápkou je důležité zkontrolovat nenarušenost skořápky, zda plod není plesnivý a v neposlední řadě též původ plodu, či chemické ošetření. Jádra vlašských ořechů se prodávají balená, často chemicky ošetřena pro prodloužení trvanlivosti potraviny, proto nejlepší jsou například jádra z výroben ekologického zemědělství.

 Využití v kuchyni

Vlašské ořechy můžeme jíst samostatně, nebo jako součást mnoha pokrmů. Hlavní využití ale nachází v době Vánoc při přípravě rozličných druhů těst a cukroví - Linecké s oříšky. Dále ořechy můžeme použít v kombinaci se sýry, či jako ozdobu chlebíčků. Vyrábí se také olej z vlašských ořechů, který je výjimečný pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, či alkoholický nápoj ořechovka.

 Skladování

Plody ve skořápce skladujeme na suchém, chladném a dobře odvětrávaném místě. Jádra ořechů jsou určena pro rychlejší spotřebu, případně se mohou uchovávat v mrazáku či chladničce. Jako další varianta se nabízí naložení ořechů do medu. Tata kombinace je obzvláště prospěšná pro utužení naší psychické kondice.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz