Recepty - vepřové koleno
Více z Maso ».

Recepty s vepřovým kolenem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Vepřové koleno a víno
Jedná se o tradiční jídlo nejen v ČR, ale také v Německu či Rakousku. Vepřové koleno (jako celek s kůží) je dobrým zdrojem kolagenu. Obecně však vepřové řadíme mezi maso hůře stravitelné s vyšším obsahem tuku. Příliš častá konzumace vepřového masa je proto méně vhodná.
Rady při nákupu
Jako u každého jiného masa hleďte především na čerstvost. Nejste-li si čerstvostí či způsobem úpravy jisti, poraďte se s řezníkem. Jedině poctivý řezník vám poradí a případně i přidá tip na vhodnou úpravu.
Využití v kuchyni
V České republice se koleno nejčastěji peče vcelku a podává se tradičně na prkénku s křene, chlebem a hořčicí. Německá úprava je podobná, přílohu však volí v podobě bramborového knedlíku a zelí. Odlišně probíhá příprava tohoto pokrmu také v Rakousku – koleno se nejprve naloží a poté se opeče dokřupava.
Skladování
Také při skladování je třeba dbát základních hygienických pravidel s co nejkratší dobou zpracování masa. Uskladněte koleno do lednice.
Sezóna
Vepřová kolena jsou k dispozici celoročně. Doporučujeme však neminout zabijačkové hody v zimním období, kde se kolínko podává.
Vepřové koleno a víno
Velmi vhodným vínem obecně k vepřovému je Modrý Portugal (seženete v různých cenových relacích). Pro milovníky piva lze podobně jako u dalších typicky českých specialit doporučit dobře vychlazenou dvanáctku.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz