Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Recepty s uzeným masem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Uzené maso je uzenina, které dostalo název dle svého způsobu přípravy v udírnách. Dle druhu uzeného masa obsahuje od značného množství až po minimum tuku. Prodává se i sušené uzené, například hovězí, které známe pod názvem Jerky. Nejběžněji konzumujeme moravské uzené. Uzené často najdeme v konzervách pro domácí mazlíčky. Kvůli vysokému obsahu soli a často i tuku by se ho měli vyvarovat lidé s dietami či vysokým cholesterolem.
Kupujeme uzené, které není na omak lepkavé či oslizlé a voní masem. Zatavené ve vakuu by si mělo udržovat stále svou růžovou barvu. Kontrolujeme, zda obal není opocený či nafouklý. Nejlepší je si maso sami vyudit doma. Seženeme ho v řeznictví a uzenářství, supermarketech, obchodech s potravinami v sekci uzenin.
Uzené svou výraznou slanou chutí obohatí hlavně méně výrazné pokrmy, jako jsou vývary a jiné polévky, omáčky, pomazánky. Můžeme ho zapékat, péci v alobalu, listovém těstě, lze ho vložit do bramboráku, podávat se zelím, bramborami, medem - Česnekovo-medová uzená pečínka, křenem, na pivě, s luštěninami, ořechy - Uzené s ořechovou kůrčičkou. Uzené maso či klobásky konzumujeme i samostatně s chlebem, hořčicí a křenem.
Uzené skladujeme v ledničce maximálně dva týdny nebo ho můžeme dát zamrazit.