Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s uzenou pálivou paprikou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a uzená pálivá paprika
Koření z uzené pálivé papriky se získává uzením a sušením paprikových lusků na dubovém dřevě. Nejčastější jeho barvou je cihlově červená, často se prodává pomletá se solí. Má typické kouřové aroma. Uzená pálivá paprika obsahuje vysoký podíl vitamínu C, brání srdečnímu a cévnímu onemocnění, podporuje funkci srdce.
Zaměnit se dá s pálivou paprikou, ale kouřovou vůní poznáte často i přes sáček. Stupeň pálivosti je různý. Napovědět vám může i země původu. Koření pochází zejména ze Španělska, sladká varianta pak z Maďarska (najdete ji pod jménem Kalocai nebo Kalocsai). V Turecku se těší oblibě drcená pálivá paprika. Toto koření se prodává v igelitovém nebo lněném sáčku v obchodech s potravinami, ale i v řeznictvích, v obchodech s ovocem a zeleninou či na trhu. Pozor na varianty s tekutým kouřem. Jsou sice levnější, ale nejsou tak kvalitní.
Uzená pálivá paprika se dá přidat do každého jídla, kde chcete zvýraznit chuť a dodat na štiplavosti. Je svým způsobem univerzálním kořením hodícím se například do gulášů a zahuštěných polévek. Skvělou volbou je v tomto případě zelňačka starýho habany s trhanou klobásou. Využijete ji i do omáček, kořeněného masa či různých specialit.
Pálivá uzená paprika se skladuje ideálně za pokojové teploty. Ve skle vydrží nejdéle a neztratí na chuti.
K jídlům s uzenou pálivou paprikou se hodí podávát tokajská vína.