Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s tymiánem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Tymián je hojně používaná bylinka v naší, ale i zahraniční kuchyni. Existuje plno druhů a v gastronomii se nejčastěji používá tymián obecný nebo tymián citrónový. Vypadá jako nízký keřík a z dřevnatého stonku vyrůstají drobné, tmavě zelené a pevné lístky. Tymián je také uznávanou léčivou rostlinou, má dezinfekční účinky, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a mírní kašel.
Tymián se prodává sušený, čerstvý natrhaný (v plastových krabičkách) nebo také jako živá rostlinka v květináči. Jako sušený bývá součástí různých kořenících směsí (např. provensálské koření) nebo se prodává i samotný. Jak čerstvý, tak i sušený tymián seženete ve všech supermarketech nebo na farmářském trhu. Tymián si můžete vypěstovat i na zahrádce, v přírodě na něj narazíte jen zřídka.
Tymián je silně aromatický, s jemně nasládlou a kafrovitou chutí. Tymián citrónový má jemně citrónovou vůni i chuť. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečeného či grilovaného masa - Kuřecí stehna na tymiánu a ryb, přidává se do různých omáček a hodí se do grilované zeleniny, na ochucení másla, na výrobu dipů, zálivek, dresinků a majonéz. Celé větvičky se používají do známé směsi bouquet garni nebo na aromatizaci olejů a octů. Výborný je i tymiánový med.
Sušený tymián skladujte v suchém a chladném prostředí, čerstvý utržený spotřebujte nejlépe ihned. Čerstvý tymián si můžete i zmrazit a používat po celý rok.