Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Třtinový cukr známe také jako: hnědý cukr, melasa
Recepty s třtinovým cukrem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Třtinový cukr se postupně stává nejčastější alternativou běžných sladidel. Velké krystalky hnědé barvy připomínají svou vůní a chutí med, pokrmy tak příjemně zvýrazňují.
Vyrábí se ze šťávy třtinového stébla. Na rozdíl od klasického bílého cukru ale neprošel chemickým procesem, při kterém by byl vybělen a z jeho složení by byla odstraněna melasa. Právě kvůli melase se třtinový cukr považuje za zdravější než cukr bílý. Obsahuje totiž vitamíny a minerály důležité pro lidské tělo, jako je vápník, železo, sodík, draslík, chrom, zinek, selen anebo hořčík, ale i důležité aminokyseliny prospívající lidskému organismu.
V obchodě narazíte hned na několik druhů hnědého cukru. Pod jeho názvem najdete ale i cukr bílý, který je pouze obarven melasou nebo karamelem. Protože melasa zůstává pouze na povrchu, cukr tak neobsahuje dostatečné množství vitamínů a minerálů jako klasický třtinový cukr. Výživovou hodnotou tak odpovídá klasickému bílému cukru.
Podobně jako bílý cukr se i třtinový využívá ke slazení pečiva, buchet, koláčů a domácích sušenek. Použít jej můžete i k dochucení zmrzlin a ovocných salátů. Třtinový cukr je oblíbenou součástí alkoholických i nealkoholických nápojů. Hodí se výborně do orientální kuchyně. Chybět by neměl v indických, thajských a latinskoamerických pokrmech. Vyvažuje trpkost rajčat v omáčkách. Konzumovat se dá i samotný, připravíte z něj i karamel.
Třtinový cukr skladujte v suchu nejlépe v uzavřené nádobě.