Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Tamarillo známe také jako: stromové rajče
Recepty s tamarillem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Snoubení s víny
Plody tamarillo jsou červené, žluté, karmínové nebo naoranžovělé. Obsahuje mnoho semínek, ale díky novým odrůdám se stále redukují. Může chutnat i po rajčeti, kiwi nebo meruňkách. Je bohatým zdrojem zdrojem vápníku, železa, fosforu, dále pektinů a vitamínů A, B a C. Zmírňuje projevy padání vlasů a je to i dobrý antioxidant. Pěstuje se hlavně v Kolumbii, Brazílii, na Novém Zélandu, v Keni, Indii a Jižní Africe. Původem je z peruánských And.
Tamarillo u nás není až tak běžně k dostání. Splést si ho lze s rajčetem nebo slívami, ale samotná dužnina je v tomto případě o dost kyselejší a slupka hořká. Vyberte plod, který je měkký. Tvrdší tamarillo můžete nechat dozrát doma při pokojové teplotě. Při práci v kuchyni počítejte s tím, že šťáva hodně barví a nejde smýt.
V kuchyni se využívá dužniny, lze ji přisladit. Hořká kůra se sloupne, jde to jednoduše nožem nebo spařením v horké vodě. Plod se dá jíst nakrájený v syrovém stavu, ale lze ho upravovat i vařením a vytvořit z něj šťávu. Tamarillo je vhodné k přípravě dušeného masa, ale i do sladké kuchyně, nejčastěji k výrobě marmelády nebo želé.
Zralé tamarillo je potřeba udržovat v chladu a spotřebovat za do několika dnů.
Tamarillo se u nás vyskytuje zhruba od začátku léta do konce listopadu.
V teplé kuchyni se uplatňuje zejména v kombinaci s červenými víny.