Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Feta známe také jako: balkánský sýr, řecký sýr
Původ sýru feta: ŘeckoRecepty s sýrem feta Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sýr feta a víno
Balkánský sýr poznáte podle bílé barvy a měkké konzistence v solném nálevu. Na řezu se vyznačuje typickou strukturou dutinek a nejrůznějších očkových štěrbinek. Je drobivý, ale přesto se dobře krájí. Vyrábí se pasterizací kravského mléka, jeho obsahem je z velké části sušina. Má navinulou chuť soli a čisté mléčné aroma. Kvůli podílu soli není vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem.
Balkánský sýr naleznete v obchodech s potravinami v chladících boxech mezi ostatními sýry. V obchodě s delikatesami koupíte sýr na váhu a také ve větší kvalitě. Dá se zaměňovat se sýrem feta - ten se však vyrábí v Řecku z ovčího sýra. U nás se používají oba sýry stejně.
Balkánský sýr našel uplatnění zejména ve studené kuchyni v zeleninových salátech. Letní klasikou je šopský salát s balkánským sýrem. Ideální je i zapékaný, vynikající je zapečená zelenina s balkánským sýrem.
Po otevření je určen k přímé spotřebě, jeho konzistence je křehká a rychle okorá, nálev kysne. Nenačatý sýr se uchovávejte v lednici a orientujte se datem spotřeby.
Kostičky balkánského sýru s olivami a sušenými rajčátky tvoří skvělou přílohu k červenému i lehkému bílému vínu.