Recepty - feta

Feta známe také jako: balkánský sýr, řecký sýr

Původ sýru feta: Řecko

Recepty s sýrem feta  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sýr feta a víno  

Balkánský sýr poznáte podle bílé barvy a měkké konzistence v solném nálevu. Na řezu se vyznačuje typickou strukturou dutinek a nejrůznějších očkových štěrbinek. Je drobivý, ale přesto se dobře krájí. Vyrábí se pasterizací kravského mléka, jeho obsahem je z velké části sušina. Má navinulou chuť soli a čisté mléčné aroma. Kvůli podílu soli není vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem.

 Rady při nákupu

Balkánský sýr naleznete v obchodech s potravinami v chladících boxech mezi ostatními sýry. V obchodě s delikatesami koupíte sýr na váhu a také ve větší kvalitě. Dá se zaměňovat se sýrem feta - ten se však vyrábí v Řecku z ovčího sýra. U nás se používají oba sýry stejně.

 Využití v kuchyni

Balkánský sýr našel uplatnění zejména ve studené kuchyni v zeleninových salátech. Letní klasikou je šopský salát s balkánským sýrem. Ideální je i zapékaný, vynikající je zapečená zelenina s balkánským sýrem.

 Skladování

Po otevření je určen k přímé spotřebě, jeho konzistence je křehká a rychle okorá, nálev kysne. Nenačatý sýr se uchovávejte v lednici a orientujte se datem spotřeby.

 Sýr feta a víno

Kostičky balkánského sýru s olivami a sušenými rajčátky tvoří skvělou přílohu k červenému i lehkému bílému vínu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz