Recepty - švestky

Více z Ovoce ».

Švestky

Recepty s švestkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Švestky patří mezi ovoce (peckovice), které se u nás tradičně pěstuje v alejích, sadech, a zahradách. Mají modré až fialovomodré plody oválného tvaru, s matnou tužší slupkou a žlutou či žlutooranžovou šťavnatou a sladkou dužinou, která je bohatá na vitamíny. Jsou zhruba 3 – 5 cm velké, po obvodu mají rýhu, která je dělí na dvě symetrické nebo asymetrické poloviny. Ve středu plodu je oválná pecka, která se ze švestek musí před jejich zpracováním odstranit. Švestky jsou především zdrojem vitamínů skupiny B, obsahují i vitamíny E a H (biotin) a méně vitamínu C. Zároveň jsou zásobárnou nerostných látek (draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík). Mají vysokou biologickou i energetickou hodnotu. Doporučují se čerstvé i kompotované při zácpě, jsou prevencí proti anémii a karcinogenním a kardiovaskulárním onemocněním, zlepšují stav kůže, nehtů a vlasů.

 Rady při nákupu

Kromě švestek rostoucích planě v přírodě (mají menší, méně šťavnaté a někdy i kyselejší plody), můžeme vyšlechtěné odrůdy pěstovat v sadě či na zahradě nebo si je zakoupit přímo na místě u velkopěstitelů nebo na trzích, kam je dodávají. V sezóně a někdy i mimo ni jsou také k dostání v prodejnách ovoce a zeleniny a v supermarketech. Švestky domácího původu bývají kvalitnější než dovozové. K přímé konzumaci je třeba se vyhnout plodům nezralým nebo naopak přezrálým, které snadno shnijí. Na zavařování se lépe hodí plody méně zralé. Na známá švestková povidla jsou naopak vhodnější zralejší plody.

 Využití v kuchyni

Švestky se dají konzumovat v čerstvém stavu, využívají se v tepelné kuchyni na přípravu oblíbených švestkových knedlíků z tvarohového, bramborového, kynutého nebo odpalovaného těsta, na nákypy, koláče, bublaniny aj. Připravují se z nich také kompoty a povidla nebo se konzervují sušením či zmrazováním. Sušené švestky se používají k plnění vepřového masa, do omáček (černá omáčka, polská omáčka). Další známým způsobem jejich využití je zpracování na tzv. valašský penicilin tj. slivovici.

 Skladování

Natrhané švestky (se stopkami) se dají skladovat i několik dní. Uchovávají se v suchu a chladu. Je třeba je ale kontrolovat a přebírat (odstraňovat nahnilé kusy). Lépe uchovatelné jsou mražené a sušené.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz