Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s špenátem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Špenát je listová zelenina, která se využívá ve všech kuchyních. Pochází z Asie. Kromě důležitého železa a vitamínu B obsahuje i známý antioxidant lutein. Prospěšný je nejen pro dospělé, a proto se často přidává do dětské výživy či krmiv pro domácí mazlíčky.
Špenát koupíme čerstvý, jako mražené lístky, sekaný špenátový protlak. Není nutné zdůrazňovat, že největší nutriční přínos má špenát čerstvý. U něj kontrolujeme, zda nejsou lístky ovadlé či zda nejsou znatelné hnědé tečky.
Špenát se využívá do těstovin - ploché špagety se špenátem a gorgonzolou , zapečených brambor, jako příloha k masu, rybám, do salátu, slaných koláčů, do palačinek, knedlíků, polévek, omáček, pomazánek. Podle toho, co do něj přidáváme, si doma můžeme připravit špenát z kopřiv, gratinovaný, po římsku, s mozzarellou, se šunkou a vejci, italský, indický (palak), medový, s mandlemi, hruškami aj. Chuť špenátu podtrhnou piniové oříšky, smetana nebo med.
Špenátové listy skladujeme v ledničce, a nejlépe do 3 dnů spotřebujeme. Mražený vydrží v mrazničce rok a je jednou z mála zelenin, která si i v několika stupních pod nulou dokáže udržet cenné látky, jako je vitamín C.