Recepty - špagetová dýně

Více z Zelenina ».

Špagetová dýně
Původ špagetové dýně: Spojené státy americké

Recepty s špagetovou dýní  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Název jí dala dužina, která se drobí na tenké dlouhé proužky. Špagetová dýně má podlouhlý tvar, měří okolo 25 cm. Poznáte ji i podle žluté barvy, často v kombinaci se zeleným žíháním.

 Rady při nákupu

Špagetová dýně se dá koupit supermarketech, zelinářstvích, na farmářských trzích nebo přímo u pěstitele na farmě. Kupujte jen dýně neponičené, sytě zbarvené, pevné, s hladkou a tvrdou slupkou, se stopkou. Ta musí být seschlá a zdřevnatělá – tak se pozná zralá dýně. Čím je špagetová dýně zralejší, tím více se z ní odloupává dužina.

 Využití v kuchyni

Špagetová dýně se často překrojí podélně a zapéká se naplněná masovou nebo zeleninou směsí. Připravuje se z ní také čína, hranolky nebo se vcelku uvaří nebo upeče. Až trochu vychladne, Po částečném vychladnutí z ní vidličkou vytahujete „špagety“, které můžete použít jako přílohu k omáčkám vegetariánským i masitým, skvělá je k „číně“ nebo zapékáte či přidáte do polévky jako nudle. Vynikající jsou v kombinaci s ořechy.

 Skladování

Dýně se skladuje na pokojové teplotě, na chladném a suchém sklepě vydrží i půl roku. Po nakrojení dýně ji zabalte do fólie a uložte do lednice. Zkažená dýně začne ztrácet lesk a plesnivět.

 Sezóna

Hlavní sezóna dýní začíná v říjnu, vrcholí koncem měsíce a končí v listopadu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz