Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Recepty s sójovým plátcích Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sójové plátky
Sójové plátky se používají jako náhražka plátků masa. Vyrábějí z vody a sójové mouky, která se získává ze sójových bobů, a mají světle hnědou barvu. CHuť mu dodá až koření a sůl, která se přidává do vody při vaření. Plátky obsahují bílkoviny, a proto se těší oblibě mezi vegetariány a vegany. Protože neobsahuje lepek, hodí se také pro celiaky.
Sójové plátky se prodávají sušené, balené v sáčku v obchodech se zdravou výživou. Narazíte na ně i v sortimentu větších řetězců. Přečtěte si také pečlivě informace na balení, z jaké sóji jsou plátky vyrobeny a co dalšího, kromě sójové mouky, obsahují.
Sójové plátky již svým tvarem připomínají řízek masa. Po uvaření v osolené vodě a dalším dochucení se využívají v mnoha orientálních, ale i řadě českých receptů. Dají se obalit a smažit, zapéct nebo dusit. Vynikající jsou sójové roštěnky na houbách.
Sójové plátky skladujte v suchu a nejlépe v originálním balení. Po jeho otevření je dobré plátky okamžitě zpracovat, popřípadě balení znovu uzavřít tak, abyste zamezili přístupu vzduchu. Plátky totiž snadno absorbují vlhkost.
Druh vína k plátkům vybíráme podle způsobu jejich zpracování. Vhodná jsou jak vína těžší červená, tak i plnější bílá.