Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s sójovými kostkami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sójové kostky a víno
Sójové kostky nahrazují maso v pokrmech, kde se přidává nakrájené na kousky. Vyrábějí se z vody a sójové mouky. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin ji do jídelníčku zařazují vegetariáni a vegani. Neobsahuje lepek, proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
Nejkvalitnější sójové kostky dostanete v obchodech se zdravou výživou. Naleznete je i v sortimentu větších řetězců. Dobře si přečtěte informace na obalu produktu a zkontrolovat, zda jsou kostky bez plísní a se správnou, světle hnědou barvou.
Sójové kostky, povařené ve slané vodě, je možné zpracovávat stejně jako maso. Používají k přípravě klasických českých receptů, které standarně obsahují maso - jako Katův šleh. Hodí se místo kuřecího, vepřového i hovězího masa. Použít je lze i do receptur s orientálním nádechem, jako sójové kostky v zázvorovém těstíčku.
Sójové kostky uchovávejte v originálním obalu a suchém prostředí. Po otevření je nejlepší zpracovat veškerý obsah balení, popřípadě jej opět hermeticky uzavřít, aby bylo zamezeno přístupu vzduchu. To z toho důvodu, že sójové kostky velmi dobře nasávají vlhkost.
Volba vína záleží na receptu, ve kterém kostky používáte. Tam, kde byste použili kuřecí maso, doporučujeme suché bílé víno. Do pokrmů, kam by se hodilo vepřové či hovězí, zvolte středně těžké červené.