Recepty - sója

Recepty s sójou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sója je luštěnina oblíbená především vegetariány, kteří jí nahrazují maso. Obsahuje značné množství bílkovin a vitamínu B. Dováží se především z Jižní Ameriky a USA. Při srdečních, žaludečních, nervových problémech se doporučuje její konzumace, napomáhá i ke snížení krevního tlaku. Vyrábí se z ní tofu, olej, omáčka, sójové mléko, které ho nahrazuje lidem s nesnášenlivostí kravského mléka.

 Rady při nákupu

Sóju koupíme v obchodech s potravinami, bioprodejnách, zdravé výživě. Prodává se sušená v sáčcích. Stejně tak mléko, olej i omáčku seženeme tamtéž. Všechny produkty ze sóji lze koupit též v biokvalitě.

 Využití v kuchyni

Zpracovaná sója se využívá v pokrmech stejně jako maso, tedy obaluje se jako řízek, připravuje se po čínsku, z granulátu se dělají karbanátky. Hodí se k houbám, zelenině, na pomazánky, do salátu, polévek, omáček, na plnění mas, do vegetariánského sushi, rolád - nepečená sójová roláda, na špíz, sójová mouka slouží pro výrobu sladkého i slaného pečiva. Sójová omáčka se přidává hlavně do marinád či základů mas - kuřecí kung-pao.

 Skladování

Sušenou sóju skladujeme v relativní vlhkosti do 70 % a teplotách do 25 °C po dobu několika měsíců. Sójové mléko skladujeme v ledničce po dobu jednoho týdne.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz