Recepty - sója

Recepty s sójou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sója je luštěnina oblíbená především vegetariány, kteří jí nahrazují maso. Obsahuje značné množství bílkovin a vitamínu B. Dováží se především z Jižní Ameriky a USA. Při srdečních, žaludečních, nervových problémech se doporučuje její konzumace, napomáhá i ke snížení krevního tlaku. Vyrábí se z ní tofu, olej, omáčka, sójové mléko, které ho nahrazuje lidem s nesnášenlivostí kravského mléka.

 Rady při nákupu

Sóju koupíme v obchodech s potravinami, bioprodejnách, zdravé výživě. Prodává se sušená v sáčcích. Stejně tak mléko, olej i omáčku seženeme tamtéž. Všechny produkty ze sóji lze koupit též v biokvalitě.

 Využití v kuchyni

Zpracovaná sója se využívá v pokrmech stejně jako maso, tedy obaluje se jako řízek, připravuje se po čínsku, z granulátu se dělají karbanátky. Hodí se k houbám, zelenině, na pomazánky, do salátu, polévek, omáček, na plnění mas, do vegetariánského sushi, rolád - nepečená sójová roláda, na špíz, sójová mouka slouží pro výrobu sladkého i slaného pečiva. Sójová omáčka se přidává hlavně do marinád či základů mas - kuřecí kung-pao.

 Skladování

Sušenou sóju skladujeme v relativní vlhkosti do 70 % a teplotách do 25 °C po dobu několika měsíců. Sójové mléko skladujeme v ledničce po dobu jednoho týdne.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz