Recepty - sója

Recepty s sójou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sója je luštěnina oblíbená především vegetariány, kteří jí nahrazují maso. Obsahuje značné množství bílkovin a vitamínu B. Dováží se především z Jižní Ameriky a USA. Při srdečních, žaludečních, nervových problémech se doporučuje její konzumace, napomáhá i ke snížení krevního tlaku. Vyrábí se z ní tofu, olej, omáčka, sójové mléko, které ho nahrazuje lidem s nesnášenlivostí kravského mléka.

 Rady při nákupu

Sóju koupíme v obchodech s potravinami, bioprodejnách, zdravé výživě. Prodává se sušená v sáčcích. Stejně tak mléko, olej i omáčku seženeme tamtéž. Všechny produkty ze sóji lze koupit též v biokvalitě.

 Využití v kuchyni

Zpracovaná sója se využívá v pokrmech stejně jako maso, tedy obaluje se jako řízek, připravuje se po čínsku, z granulátu se dělají karbanátky. Hodí se k houbám, zelenině, na pomazánky, do salátu, polévek, omáček, na plnění mas, do vegetariánského sushi, rolád - nepečená sójová roláda, na špíz, sójová mouka slouží pro výrobu sladkého i slaného pečiva. Sójová omáčka se přidává hlavně do marinád či základů mas - kuřecí kung-pao.

 Skladování

Sušenou sóju skladujeme v relativní vlhkosti do 70 % a teplotách do 25 °C po dobu několika měsíců. Sójové mléko skladujeme v ledničce po dobu jednoho týdne.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz