Recepty - smetana

Recepty s smetanou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí srážením mléka. Obsahuje bílkoviny, ale také dostatek tuku. Kromě kuchyně ji také můžeme použít ke zklidnění pleti při popálení. Má zjemňující účinky, přidává se do kosmetických přípravků, jako do mýdla, šamponů, tělových mlék, masek či krémů.

 Rady při nákupu

V obchodě koupíme smetanu na vaření, ke šlehání, zakysanou, od odtučněné až po vysokotučnou. Seženeme ji v chladicích boxech v každém obchodě s potravinami. Kromě různých stupňů tučnosti se liší jednotlivé smetany i v příchutích. K dostání je smetana s bylinkami, česnekem, sójová apod.

 Využití v kuchyni

Smetana se přidává do omáček, polévek, krémů, na pizzu, do těstovin na zjemnění. Slouží k zapékání mas, brambor, těstovin, hub, ryb, zeleniny, luštěnin. Je součástí oblíbeného českého pokrmu - Svíčkové na smetaně. Zakysaná smetana se hodí do moučníků, i těch nepečených, do pomazánek, k masu, zelenině, bramborám, ovoci a to i jako namáčecí dip - Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou.

 Skladování

Skladujeme v ledničce tři týdny, po otevření do dvou dnů spotřebujeme.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz