Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s smetanou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí srážením mléka. Obsahuje bílkoviny, ale také dostatek tuku. Kromě kuchyně ji také můžeme použít ke zklidnění pleti při popálení. Má zjemňující účinky, přidává se do kosmetických přípravků, jako do mýdla, šamponů, tělových mlék, masek či krémů.
V obchodě koupíme smetanu na vaření, ke šlehání, zakysanou, od odtučněné až po vysokotučnou. Seženeme ji v chladicích boxech v každém obchodě s potravinami. Kromě různých stupňů tučnosti se liší jednotlivé smetany i v příchutích. K dostání je smetana s bylinkami, česnekem, sójová apod.
Smetana se přidává do omáček, polévek, krémů, na pizzu, do těstovin na zjemnění. Slouží k zapékání mas, brambor, těstovin, hub, ryb, zeleniny, luštěnin. Je součástí oblíbeného českého pokrmu - Svíčkové na smetaně. Zakysaná smetana se hodí do moučníků, i těch nepečených, do pomazánek, k masu, zelenině, bramborám, ovoci a to i jako namáčecí dip - Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou.
Skladujeme v ledničce tři týdny, po otevření do dvou dnů spotřebujeme.