Recepty - slunečnicový olej

Recepty s slunečnicovým olejem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Slunečnicový olej a víno  

Slunečnicový olej patří mezi nejpoužívanější oleje. Je poměrně dost těžký, má jemnou chuť a pro lidský organismus není zrovna ideální volbou. Obsahuje poměrně mnoho nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje tak výskyt srdečních příhod, není vhodný pro cukrovkáře a osoby, které se snaží zredukovat svou tělesnou váhu. V případě jeho použití bychom s ním měli vždy šetřit a celkově omezit jeho používání.

 Rady při nákupu

U slunečnicového oleje je vždy dobré investovat do kvality. Nevybírejte tedy tu nejlevnější variantu, ale pečlivě si přečtěte informace uvedené na obalu. Neplést si s řepkovým olejem, se kterým má velmi podobnou barvu i viskozitu. Nahradit jej lze olivovým a v nejlepším případě řepkovým olejem.

 Využití v kuchyni

Většina lidí slunečnicový olej využívá ke smažení, to je ovšem velká chyba, protože má poměrně nízký bod zakouření, a proto do sebe takto upravované potraviny tohoto oleje přijmou velké množství, což není zdraví prospěšné. Slunečnicový olej je v některých případech vhodné použít i do salátů jako v případě fazolového salátu s lískovými ořechy. Nejčastěji jej však nalezneme v klasickém bramborovém salátu, který však můžeme zkusit i na trochu netradiční způsob, třeba se štěrbákem.

 Skladování

Klasický slunečnicový olej je možné skladovat na suchém, dobře větraném a temném místě. Vhodný je k tomu původní obal, popřípadě skleněná nádoba.

 Slunečnicový olej a víno

V případě použití do salátů je vhodné snoubit se suchým bílým vínem. U ostatních receptů jsou směrodatné ostatní suroviny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz