Recepty - slávka jedlá

Recepty s slávkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Slávky se chovají na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou 12 až 14 měsíců a pak se oddělují od lan, čistí a plní do plastových sítěk, ve kterých dále putují na trh. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C.

 Rady při nákupu

Slávky se prodávají zmražené, konzervované nebo živé. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Vždy se u prodejce informujte na jejich kvalitu a čerstvost, měly by být živé.

 Využití v kuchyni

Před zpracováním slávky opláchněte tekoucí vodou a odložte do cedníku. Písek odstraňte kartáčkem a otrhejte veškerá zbylá vlákna. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá. Existuje plno receptů, jak zpracovat slávky. Můžete je dusit, zapékat nebo vařit. V Itálii je nejčastěji jedí dušené v rajčatové omáčce nebo zapečené s různými náplněmi. Ve Francii jsou nejoblíbenější tzv. Moules mariniéres, velmi aromatický pokrm s vínem, smetanou, šalotkou, česnekem a feniklem, případně s další zeleninou. Belgičané dušené slávky namáčejí do různých dipů a omáček a jedí s hranolky. Slávky jsou i výbornou ingrediencí do salátů, polévek (Bouillabaisse), rizot, pilafů nebo do těstovin či do paelly.

 Skladování

Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem v nejchladnější části lednice vydrží max. 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody.

 Snoubení s víny

Ke slávkám vždy pijte víno, které jste použili při jejich dušení. Mělo by to být kvalitní bílé a suché víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Květáková polévka Květáková polévka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz