Recepty - slávka jedlá

Recepty s slávkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Slávky se chovají na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou 12 až 14 měsíců a pak se oddělují od lan, čistí a plní do plastových sítěk, ve kterých dále putují na trh. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C.

 Rady při nákupu

Slávky se prodávají zmražené, konzervované nebo živé. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Vždy se u prodejce informujte na jejich kvalitu a čerstvost, měly by být živé.

 Využití v kuchyni

Před zpracováním slávky opláchněte tekoucí vodou a odložte do cedníku. Písek odstraňte kartáčkem a otrhejte veškerá zbylá vlákna. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá. Existuje plno receptů, jak zpracovat slávky. Můžete je dusit, zapékat nebo vařit. V Itálii je nejčastěji jedí dušené v rajčatové omáčce nebo zapečené s různými náplněmi. Ve Francii jsou nejoblíbenější tzv. Moules mariniéres, velmi aromatický pokrm s vínem, smetanou, šalotkou, česnekem a feniklem, případně s další zeleninou. Belgičané dušené slávky namáčejí do různých dipů a omáček a jedí s hranolky. Slávky jsou i výbornou ingrediencí do salátů, polévek (Bouillabaisse), rizot, pilafů nebo do těstovin či do paelly.

 Skladování

Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem v nejchladnější části lednice vydrží max. 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody.

 Snoubení s víny

Ke slávkám vždy pijte víno, které jste použili při jejich dušení. Mělo by to být kvalitní bílé a suché víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Cuketové placky Cuketové placky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz