Recepty - škvarky
Více z Maso ».

Recepty s škvarky Rady při přípravě Využití v kuchyni Skladování Sezóna Škvarky a víno
Škvarky jsou malé kostky nejčastěji vepřového sádla, které vznikají vyškvařením tuku z tukové vrstvy. Jedná se o energeticky velmi vydatný pokrm, který není příliš vhodný pro osoby trpící obezitou či hypertenzí. Jejich chuť však neodmyslitelně patří k tradičním zabijačkám.
Rady při přípravě
Pro přípravu škvarků nakoupíme vepřové hřbetní sádlo, které následně zbavíme případných nečistot. Takto připravený tuk vložíme do chladničky a necháme ho chvilku uležet - studený tuk lze snadněji nakrájet. Vychlazené sádlo nakrájíme na malé kostičky (maximálně 1×3 cm). Nejprve škvaříme na mírném ohni a pravidelně mícháme. Nesmí se připálit! Jakmile tuk pustí trochu sádla, můžeme přidat na teplotě.
Využití v kuchyni
Nejchutnější jsou však čerstvé, posypané solí na chlebu. K vynikajícím dobrotám patří škvarková pomazánka, škvarkové placky v nejrůznějších podobách nebo i cukroví. Skvěle chutná i škvarkový chléb.
Skladování
Hotové škvarky uzavřeme do krabičky a vložíme do lednice. V tomto stavu lze škvarky uchovávat po velmi dlouhou dobu.
Sezóna
Chloubu české zabijačky si vychutnáte nejlépe v období zabijaček. Uskladněné škvarky ale můžeme mít v lednici celoročně.
Škvarky a víno
Možná pro vás bude novinkou, že škvarky lze podlívat vínem již při škvaření. K tomuto účelu se nejlépe hodí sušší bílé víno, jako například Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský. Pro zaryté pivaře se však k finální degustaci lépe hodí dobře vychlazená dvanáctka.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz