Recepty - skopové maso

Více z Maso ».

Skopové maso

Recepty s skopovým masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Skopové a víno  

Skopové maso získáváme z beranů, skopců či bahnic a dělíme ho na část zadní (kýta a hřbet) a přední (plec, krk, pupek, hrudí a kližky). Jedná se o maso syté červené barvy s vysokým obsahem draslíku, sodíku a železa. Díky tomu řadíme skopové mezi velmi vhodné potraviny pro osoby trpících anemií.

 Rady při nákupu

Čerstvé skopové je nutné nechat nějaký čas uležet, proto je důležité se při nákupu informovat na čerstvost/uleželost masa. Častěji se ale lze setkat se skopovým, které je již nějaký čas uleželé. Čerstvost poznáte stlačením masa: je-li čerstvé, vlákna se ihned vracejí do původního tvaru.

 Využití v kuchyni

Pro potlačení a zmírnění typické skopového chuti se před úpravou doporučuje odstranění tukových částí. Důležité je podávat takovýto pokrm horký! Lůj z ovcí totiž velmi rychle tuhne. Mezi nejvhodnější úpravy patří dušení, které dá vyniknout specifické chuti skopového.

 Skladování

Pokud se nechystáte zakoupené skopové ihned připravovat, umístěte jej do igelitového sáčku do lednice, případně chladnější spíže. Skopové je možno také zamrazit – dbejte však dobrého uzavření obalu. Typická vůně skopového totiž snadno přechází na další potraviny.

 Sezóna

Skopové si vychutnáte v zimním období nebo při příležitosti „Skopových hodů“ v restauracích a na farmách. Tyto hody se velmi často konají na podzim.

 Skopové a víno

Ke skopovému jsou chutná vína červená s bohatou tříslovinou (podobně jako ke zvěřině). Doporučujeme Frankovku, Cabernet Sauvignon či André.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz