Recepty - saturejka

Recepty s sarutejkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Saturejka je jednoletá, hojně rozšířená bylinka pocházející z jihovýchodní Evropy. V našich podmínkách ji pěstujeme od jara do zimy v květináčích či zahradním substrátu jako léčivou bylinku a koření. V lidovém léčitelství je vysoce ceněna pro své pozitivní účinky na široké spektrum potíží – snižuje krevní tlak, podporuje trávení a desinfikuje dýchací cesty.

 Rady při nákupu

Saturejku můžete vysévat od časného jara do květináče na slunečné místo. Případně ji zakoupíte v zahradnictví, rovněž ji nabízejí také četné obchodní řetězce. Doporučujeme se však obrátit spíše na zahradnictví, kde vám poradí s výběrem i pěstováním.

 Využití v kuchyni

Tuto aromatickou bylinku využijete při dušení a pečení masa, s luštěninami (velmi dobrá je hrachovka dochucená kořením obsahujícím saturejku), případně ji můžete použít při výrobě domácích uzenin. Chcete-li využít jejích léčivých účinků, doporučuje se přelít polévkovou lžíci sušené natě horkou vodou, po 5 minutách scedit a takto připravený čaj popíjet 4-5× denně.

 Skladování

Saturejku skladujte v látkových sáčcích nebo skleničkách s tmavým sklem. Takto vydrží saturejka aromatická po delší dobu.

 Sezóna

Sezóna saturejky začíná od časného jara a trvá do podzimu. Sběr rostliny pro sušení je ideální v období červenec, srpen, září. Sušte ji pozvolna ve stínu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz