Recepty - saturejka
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s sarutejkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Saturejka je jednoletá, hojně rozšířená bylinka pocházející z jihovýchodní Evropy. V našich podmínkách ji pěstujeme od jara do zimy v květináčích či zahradním substrátu jako léčivou bylinku a koření. V lidovém léčitelství je vysoce ceněna pro své pozitivní účinky na široké spektrum potíží – snižuje krevní tlak, podporuje trávení a desinfikuje dýchací cesty.
Rady při nákupu
Saturejku můžete vysévat od časného jara do květináče na slunečné místo. Případně ji zakoupíte v zahradnictví, rovněž ji nabízejí také četné obchodní řetězce. Doporučujeme se však obrátit spíše na zahradnictví, kde vám poradí s výběrem i pěstováním.
Využití v kuchyni
Tuto aromatickou bylinku využijete při dušení a pečení masa, s luštěninami (velmi dobrá je hrachovka dochucená kořením obsahujícím saturejku), případně ji můžete použít při výrobě domácích uzenin. Chcete-li využít jejích léčivých účinků, doporučuje se přelít polévkovou lžíci sušené natě horkou vodou, po 5 minutách scedit a takto připravený čaj popíjet 4-5× denně.
Skladování
Saturejku skladujte v látkových sáčcích nebo skleničkách s tmavým sklem. Takto vydrží saturejka aromatická po delší dobu.
Sezóna
Sezóna saturejky začíná od časného jara a trvá do podzimu. Sběr rostliny pro sušení je ideální v období červenec, srpen, září. Sušte ji pozvolna ve stínu.
Francouzský barevný zapečený pekáček - Tian à la provençale Veg Pra
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz