Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s sapodillou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Sapodilla je druh exotického ovoce. Bobulovité plody s hnědavou barvou a lehce lepivým vnitřkem se sbírají ze stálozeleného stromu Sapota. Původem je ze Střední Ameriky, dnes je tento druh rozšířen v tropických pásmech Indie, Indonésie, Malajsie a Srí Lanky. Příznivě působí na zažívací trakt a tělu dodává potřebnou energii. Snižuje výskyt zánětlivých, virových, bakteriálních a parazitárních infekcí. Obsahuje vitamíny A, C, draslík, železo a měď. Ze sapodilly se vyrábí latex nebo žvýkačky.
Sapodillu koupíte v obchodě s exotickým ovocem a zeleninou nebo na vietnamské tržnici. Struktura by měla být neporušená, bez prasklin a otlaků, nahnědlé barvy. Bez většího tlaku jde loupat, ale neprosakuje bílý latex. Sapodilla se musí konzumovat dozrálá. Nezralá chutná hořce a způsobuje svědění, pálení v krku nebo dýchací obtíže.
Sapodilla se servíruje nejčastěji čerstvá. Měla by být měkká, dobře omytá. Po rozkrojení se vyndají semena a dužina se vybere lžičkou. Je výtečná do ovocných salátů, mléčných koktejlů, zmrzlin i dezertů.
Nezralou sapodillu nechte doma zrát po dobu cca týdne až deseti dní. Dá se skladovat i v chladu, když se nezkonzumuje. Nejlépe však chutná čerstvá.
V letních měsících se zavlažuje a poté sklízí.