Recepty - sapodilla

Více z Ovoce ».

Sapodilla
Původ sapodilly: Mexiko

Recepty s sapodillou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Sapodilla je druh exotického ovoce. Bobulovité plody s hnědavou barvou a lehce lepivým vnitřkem se sbírají ze stálozeleného stromu Sapota. Původem je ze Střední Ameriky, dnes je tento druh rozšířen v tropických pásmech Indie, Indonésie, Malajsie a Srí Lanky. Příznivě působí na zažívací trakt a tělu dodává potřebnou energii. Snižuje výskyt zánětlivých, virových, bakteriálních a parazitárních infekcí. Obsahuje vitamíny A, C, draslík, železo a měď. Ze sapodilly se vyrábí latex nebo žvýkačky.

 Rady při nákupu

Sapodillu koupíte v obchodě s exotickým ovocem a zeleninou nebo na vietnamské tržnici. Struktura by měla být neporušená, bez prasklin a otlaků, nahnědlé barvy. Bez většího tlaku jde loupat, ale neprosakuje bílý latex. Sapodilla se musí konzumovat dozrálá. Nezralá chutná hořce a způsobuje svědění, pálení v krku nebo dýchací obtíže.

 Využití v kuchyni

Sapodilla se servíruje nejčastěji čerstvá. Měla by být měkká, dobře omytá. Po rozkrojení se vyndají semena a dužina se vybere lžičkou. Je výtečná do ovocných salátů, mléčných koktejlů, zmrzlin i dezertů.

 Skladování

Nezralou sapodillu nechte doma zrát po dobu cca týdne až deseti dní. Dá se skladovat i v chladu, když se nezkonzumuje. Nejlépe však chutná čerstvá.

 Sezóna

V letních měsících se zavlažuje a poté sklízí.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz