Recepty - sapodilla

Více z Ovoce ».

Sapodilla
Původ sapodilly: Mexiko

Recepty s sapodillou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Sapodilla je druh exotického ovoce. Bobulovité plody s hnědavou barvou a lehce lepivým vnitřkem se sbírají ze stálozeleného stromu Sapota. Původem je ze Střední Ameriky, dnes je tento druh rozšířen v tropických pásmech Indie, Indonésie, Malajsie a Srí Lanky. Příznivě působí na zažívací trakt a tělu dodává potřebnou energii. Snižuje výskyt zánětlivých, virových, bakteriálních a parazitárních infekcí. Obsahuje vitamíny A, C, draslík, železo a měď. Ze sapodilly se vyrábí latex nebo žvýkačky.

 Rady při nákupu

Sapodillu koupíte v obchodě s exotickým ovocem a zeleninou nebo na vietnamské tržnici. Struktura by měla být neporušená, bez prasklin a otlaků, nahnědlé barvy. Bez většího tlaku jde loupat, ale neprosakuje bílý latex. Sapodilla se musí konzumovat dozrálá. Nezralá chutná hořce a způsobuje svědění, pálení v krku nebo dýchací obtíže.

 Využití v kuchyni

Sapodilla se servíruje nejčastěji čerstvá. Měla by být měkká, dobře omytá. Po rozkrojení se vyndají semena a dužina se vybere lžičkou. Je výtečná do ovocných salátů, mléčných koktejlů, zmrzlin i dezertů.

 Skladování

Nezralou sapodillu nechte doma zrát po dobu cca týdne až deseti dní. Dá se skladovat i v chladu, když se nezkonzumuje. Nejlépe však chutná čerstvá.

 Sezóna

V letních měsících se zavlažuje a poté sklízí.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz