Recepty - salátová okurka

Více z Zelenina ».

Salátová okurka

Recepty s salátovou okurkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Salátová okurka je vodnatá podlouhlá zelenina se zelenou slupkou a světlou dužninou, která se pěstuje i v České republice ve sklenících a foliacích. Díky svému tvaru se jí lidově říká „hadovka“. Rostlina, která je plodí, kvete žlutými květy a má stonek i listy pokryté drsnými chloupky. Neobsahuje téměř žádné kalorie, protože většinu okurky tvoří voda, je proto vhodná při dietách a půstech. Okurková voda se prodává v drogériích k ozdravení vlasové pokožky a vlasů samotných. Šťáva se též přidává do pleťových čistících vod, masek a krémů.

 Rady při nákupu

Nakupujeme hladké plody tmavě zelené barvy bez mokvavých ploch. Nejlepší je okurku ještě v obchodě promačkat. Pokud na ní zůstane důlek, a to zejména v oblasti špiček, raději vybereme jinou.

 Využití v kuchyni

Okurka je hlavní surovinou do oblíbeného okurkového salátu a původně řeckého salátu – tzaziky - okurkové lodičky s tzaziky. Můžeme je plnit, smažit, dusit, péci či přidat syrové do salátů, studených polévek jako studené okurková polévka s krevetami, omáček.

 Skladování

Okurky skladujeme v chladu a temnu. Pokud nakupujeme zeleninu balenou v igelitu, před uložením do ledničky ho sejmeme.

 Sezóna

Sezóna okurek začíná v červnu a trvá přes celé léto. Díky tomu nazýváme také období letních dovolených, kdy jsou známé osobnosti většinou mimo republiku, okurkovou sezónou.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Cibulačka Cibulačka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz