Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s ledovým salátem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Ledový salát je typický svou světle zelenou barvou, u košťálu bílou. Při konzumaci křupe, v létě osvěžuje, je lehký. Nemá téměř žádné energetické hodnoty, výživových má však díky minerálním látkám, vitamínům B, C a E mnoho. Využívá se v redukčních dietách. Salát uklidňuje nervy, zmírňuje stres, pomáhá usnutí.
Salát koupíme v ovoci a zelenině, supermarketech, obchodech s potravinami, na trzích, farmách apod. Kontrolujeme listy, zda nejsou ovadlé, napadené plísní, poškozené.
Salát se nejčastěji uplatňuje jako předkrm či příloha k hlavnímu chodu. Slouží jako hlavní surovina stejnojmenného pokrmu, do kterého dle libosti přidáváme další zeleninu, ovoce, sýr, tofu, těstoviny, rýži, kuskus, libové maso, ryby - Ledový salát s tuňákem, sóju, mořské plody - Ledový salát s krabí zálivkou, bylinky, luštěniny, případně i uzeniny.
Salát skladujeme v lednici. Pokud ovadne, odloupneme vrchní vrstvu a dále zpracováváme. Pokud se však na vrchu salátu objeví jakýkoliv náznak plísně, ihned ho vyhodíme. Pokud je totiž plíseň viditelná, znamená to, že už prorostla celým obsahem dané potraviny.