Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s kadeřavým salátem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Kadeřavý salát a víno
Kadeřavý salát patří mezi významné zástupce listové zeleniny. Tato listová zelenina opravdu připomíná svým střapatým okrajem kadeře. Nevytváří uzavřené pevné hlávky, ale pouze seskupení listů různých tvarů a barev v kulatých až kulovitých růžicích. Ty se uřezávají najednou, podobně jako hlávkový salát. Kadeřavý salát obsahuje karoteny a je vhodnou prevencí proti rakovině plic a střev.
V supermarketech a obchodech s ovocem a zeleninou je kadeřavý salát k dostání v průběhu celého roku. Nejlepší je zakoupený na farmářských trzích nebo čerstvě utržený ze zahrádky. Při výběru se zaměřte na listy - měly by být křehké, nikoliv zavadlé nebo uschlé.
Hojně se používá ke zhotovení syrových salátů a také jako příloha. Je velmi lehký a snadno ho lze spojit téměř se všemi jídly, kterým dodá osvěžující nádech. Vyzkoušejte například kadeřavý salát s krevetami nebo bramborový salát s červenou čekankou.
Čerstvý ho spotřebujte co nejdříve nebo ho nemytý uschovejte na nejchladnějším místě v ledničce. Takto vám vydrží až čtyři dny. Ještě déle vydrží, když ho do lednice uložíte ve vzduchotěsné dóze.
Sází se na jaře a sklízí v létě. Díky dovozu je ale kadeřavý salát k dostání v průběhu celého roku.
Skvělou kombinací je salát zalitý bílým vínem.