Recepty - salak

Více z Ovoce ».

Salak

Salak známe také jako: hadí ovoce

Původ salaku: Indonésie

Recepty s salakem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a salak  

Salak je plod vejčitého tvaru, někdy se mu proto říká hadí vejce. Je oranžovo-žluté barvy se šupinatým skořápkovitým povrchem. Pod ním se ukrývá bílá dužnina s nažloutlým odstínem a sladkokyselé ananasové či jablkové, chuti. Obsahuje i nejedlá semena. Salak roste na zakrslé tropické palmě v trsech u země. Dováží se hlavně z Thajska, Indie a Malajsie. Odrůda Salak Pondoh se pěstuje na Jakartě. Obsahuje vitamín C a B, thiamin, vápník, železo, fosfor a beta-karoten. Je dobrý na paměť, oči, žaludek i pleť.

 Rady při nákupu

Salak je u nás k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou. Konzumuje se zralý, jinak je hodně kyselý a trpký. Dužina je příjemně lehce křupavá.

 Využití v kuchyni

Salak se snadno loupe, když máte na sobě rukavice - stačí zakroutit špičku a stáhnout kůru i s blankou. Servíruje se nejčastěji čerstvý s ostatním druhem exotického ovoce, např. papayou a mangem. Uplatní se ale i do salsy, koláčů a pudinků. Nakládá se také do octového nálevu, podobně jako zelenina.

 Skladování

Pro dozrání potřebuje teplo, ale i vysokou vlhkost vzduchu. Skladuje v chladu, kde vydrží dlouho.

 Sezóna

Hlavní sezónu salaku je květen až září.

 Víno a salak

Výtečně chutná v kombinaci se svařeným vínem a datlemi.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz