Recepty - salak

Více z Ovoce ».

Salak

Salak známe také jako: hadí ovoce

Původ salaku: Indonésie

Recepty s salakem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a salak  

Salak je plod vejčitého tvaru, někdy se mu proto říká hadí vejce. Je oranžovo-žluté barvy se šupinatým skořápkovitým povrchem. Pod ním se ukrývá bílá dužnina s nažloutlým odstínem a sladkokyselé ananasové či jablkové, chuti. Obsahuje i nejedlá semena. Salak roste na zakrslé tropické palmě v trsech u země. Dováží se hlavně z Thajska, Indie a Malajsie. Odrůda Salak Pondoh se pěstuje na Jakartě. Obsahuje vitamín C a B, thiamin, vápník, železo, fosfor a beta-karoten. Je dobrý na paměť, oči, žaludek i pleť.

 Rady při nákupu

Salak je u nás k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou. Konzumuje se zralý, jinak je hodně kyselý a trpký. Dužina je příjemně lehce křupavá.

 Využití v kuchyni

Salak se snadno loupe, když máte na sobě rukavice - stačí zakroutit špičku a stáhnout kůru i s blankou. Servíruje se nejčastěji čerstvý s ostatním druhem exotického ovoce, např. papayou a mangem. Uplatní se ale i do salsy, koláčů a pudinků. Nakládá se také do octového nálevu, podobně jako zelenina.

 Skladování

Pro dozrání potřebuje teplo, ale i vysokou vlhkost vzduchu. Skladuje v chladu, kde vydrží dlouho.

 Sezóna

Hlavní sezónu salaku je květen až září.

 Víno a salak

Výtečně chutná v kombinaci se svařeným vínem a datlemi.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Hruškový koláč Hruškový koláč
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz