Recepty - salak
Více z Ovoce ».

Salak známe také jako: hadí ovoce
Původ salaku: IndonésieRecepty s salakem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Víno a salak
Salak je plod vejčitého tvaru, někdy se mu proto říká hadí vejce. Je oranžovo-žluté barvy se šupinatým skořápkovitým povrchem. Pod ním se ukrývá bílá dužnina s nažloutlým odstínem a sladkokyselé ananasové či jablkové, chuti. Obsahuje i nejedlá semena. Salak roste na zakrslé tropické palmě v trsech u země. Dováží se hlavně z Thajska, Indie a Malajsie. Odrůda Salak Pondoh se pěstuje na Jakartě. Obsahuje vitamín C a B, thiamin, vápník, železo, fosfor a beta-karoten. Je dobrý na paměť, oči, žaludek i pleť.
Rady při nákupu
Salak je u nás k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou. Konzumuje se zralý, jinak je hodně kyselý a trpký. Dužina je příjemně lehce křupavá.
Využití v kuchyni
Salak se snadno loupe, když máte na sobě rukavice - stačí zakroutit špičku a stáhnout kůru i s blankou. Servíruje se nejčastěji čerstvý s ostatním druhem exotického ovoce, např. papayou a mangem. Uplatní se ale i do salsy, koláčů a pudinků. Nakládá se také do octového nálevu, podobně jako zelenina.
Skladování
Pro dozrání potřebuje teplo, ale i vysokou vlhkost vzduchu. Skladuje v chladu, kde vydrží dlouho.
Sezóna
Hlavní sezónu salaku je květen až září.
Víno a salak
Výtečně chutná v kombinaci se svařeným vínem a datlemi.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz