Recepty - salak

Více z Ovoce ».

Salak

Salak známe také jako: hadí ovoce

Původ salaku: Indonésie

Recepty s salakem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a salak  

Salak je plod vejčitého tvaru, někdy se mu proto říká hadí vejce. Je oranžovo-žluté barvy se šupinatým skořápkovitým povrchem. Pod ním se ukrývá bílá dužnina s nažloutlým odstínem a sladkokyselé ananasové či jablkové, chuti. Obsahuje i nejedlá semena. Salak roste na zakrslé tropické palmě v trsech u země. Dováží se hlavně z Thajska, Indie a Malajsie. Odrůda Salak Pondoh se pěstuje na Jakartě. Obsahuje vitamín C a B, thiamin, vápník, železo, fosfor a beta-karoten. Je dobrý na paměť, oči, žaludek i pleť.

 Rady při nákupu

Salak je u nás k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou. Konzumuje se zralý, jinak je hodně kyselý a trpký. Dužina je příjemně lehce křupavá.

 Využití v kuchyni

Salak se snadno loupe, když máte na sobě rukavice - stačí zakroutit špičku a stáhnout kůru i s blankou. Servíruje se nejčastěji čerstvý s ostatním druhem exotického ovoce, např. papayou a mangem. Uplatní se ale i do salsy, koláčů a pudinků. Nakládá se také do octového nálevu, podobně jako zelenina.

 Skladování

Pro dozrání potřebuje teplo, ale i vysokou vlhkost vzduchu. Skladuje v chladu, kde vydrží dlouho.

 Sezóna

Hlavní sezónu salaku je květen až září.

 Víno a salak

Výtečně chutná v kombinaci se svařeným vínem a datlemi.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz