Recepty - šafrán

Recepty s šafránem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

O šafránu zpíval už Waldemar Matuška, rostoucí na louce připomíná krokus, má velké květy od fialové až po žlutou barvu, krátký stonek. Volně ho najdeme v horách, jinak se pěstuje na koření. Koření se vyrábí z pestíků a má charakteristickou cihlovou barvu. Používá se v gastronomii, k barvení vlasů, látek, vlny. Zmírňuje otoky dásní. Přidává se do esencí a čajů, které zvyšují libido.

 Rady při nákupu

Šafrán koupíme v supermarketech, specializovaných obchodech s kořením, na trhu. Můžeme si ho i sami natrhat a usušit.

 Využití v kuchyni

Pořekadlo „Je toho jako šafránu.“ míní, že bychom měli se šafránem šetřit. Obecně se doporučuje dávka na špičku nože do celého pokrmu. Díky své barvě a aroma se přidává hlavně do rýže, kuskusu, těstovin, polévek, k ovoci - Šafránové hrušky s medovým krémem, mořským plodům a rybám. Hodí se také k sýrům, houbám, bramborám, do zákusků - Šafránové indiánky. Rozumí si s drůbeží, ale k tmavým masům moc nejde.

 Skladování

Šafrán skladujeme v uzavřeném pytlíku či nádobě, v suchu, chladu a temnu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz