Recepty - šafrán

Recepty s šafránem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

O šafránu zpíval už Waldemar Matuška, rostoucí na louce připomíná krokus, má velké květy od fialové až po žlutou barvu, krátký stonek. Volně ho najdeme v horách, jinak se pěstuje na koření. Koření se vyrábí z pestíků a má charakteristickou cihlovou barvu. Používá se v gastronomii, k barvení vlasů, látek, vlny. Zmírňuje otoky dásní. Přidává se do esencí a čajů, které zvyšují libido.

 Rady při nákupu

Šafrán koupíme v supermarketech, specializovaných obchodech s kořením, na trhu. Můžeme si ho i sami natrhat a usušit.

 Využití v kuchyni

Pořekadlo „Je toho jako šafránu.“ míní, že bychom měli se šafránem šetřit. Obecně se doporučuje dávka na špičku nože do celého pokrmu. Díky své barvě a aroma se přidává hlavně do rýže, kuskusu, těstovin, polévek, k ovoci - Šafránové hrušky s medovým krémem, mořským plodům a rybám. Hodí se také k sýrům, houbám, bramborám, do zákusků - Šafránové indiánky. Rozumí si s drůbeží, ale k tmavým masům moc nejde.

 Skladování

Šafrán skladujeme v uzavřeném pytlíku či nádobě, v suchu, chladu a temnu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Cuketové placky Cuketové placky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz