Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s šafránem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
O šafránu zpíval už Waldemar Matuška, rostoucí na louce připomíná krokus, má velké květy od fialové až po žlutou barvu, krátký stonek. Volně ho najdeme v horách, jinak se pěstuje na koření. Koření se vyrábí z pestíků a má charakteristickou cihlovou barvu. Používá se v gastronomii, k barvení vlasů, látek, vlny. Zmírňuje otoky dásní. Přidává se do esencí a čajů, které zvyšují libido.
Šafrán koupíme v supermarketech, specializovaných obchodech s kořením, na trhu. Můžeme si ho i sami natrhat a usušit.
Pořekadlo „Je toho jako šafránu.“ míní, že bychom měli se šafránem šetřit. Obecně se doporučuje dávka na špičku nože do celého pokrmu. Díky své barvě a aroma se přidává hlavně do rýže, kuskusu, těstovin, polévek, k ovoci - Šafránové hrušky s medovým krémem, mořským plodům a rybám. Hodí se také k sýrům, houbám, bramborám, do zákusků - Šafránové indiánky. Rozumí si s drůbeží, ale k tmavým masům moc nejde.
Šafrán skladujeme v uzavřeném pytlíku či nádobě, v suchu, chladu a temnu.