Recepty - šafrán

Recepty s šafránem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

O šafránu zpíval už Waldemar Matuška, rostoucí na louce připomíná krokus, má velké květy od fialové až po žlutou barvu, krátký stonek. Volně ho najdeme v horách, jinak se pěstuje na koření. Koření se vyrábí z pestíků a má charakteristickou cihlovou barvu. Používá se v gastronomii, k barvení vlasů, látek, vlny. Zmírňuje otoky dásní. Přidává se do esencí a čajů, které zvyšují libido.

 Rady při nákupu

Šafrán koupíme v supermarketech, specializovaných obchodech s kořením, na trhu. Můžeme si ho i sami natrhat a usušit.

 Využití v kuchyni

Pořekadlo „Je toho jako šafránu.“ míní, že bychom měli se šafránem šetřit. Obecně se doporučuje dávka na špičku nože do celého pokrmu. Díky své barvě a aroma se přidává hlavně do rýže, kuskusu, těstovin, polévek, k ovoci - Šafránové hrušky s medovým krémem, mořským plodům a rybám. Hodí se také k sýrům, houbám, bramborám, do zákusků - Šafránové indiánky. Rozumí si s drůbeží, ale k tmavým masům moc nejde.

 Skladování

Šafrán skladujeme v uzavřeném pytlíku či nádobě, v suchu, chladu a temnu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz