Recepty - rýže rudá

Původ rudé rýže: Indie

Recepty s rudou rýží  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a rudá rýže  

Krátkozrnná rýže starověkého původu se pěstovuje hlavně v Indii a Bhútánu. Vyniká především svou červenohnědou barvou, jemností jednotlivých zrnek a pevnou strukturou připomínající otruby. Chuť a vůně rudé rýže připomíná piniové oříšky. Díky minimálnímu zpracování je blahodárná pro lidský organismus. Obsahuje antioxidanty, vitamín B, vlákninu, draslík a hořčík.

 Rady při nákupu

Rudou rýži lze zakoupit nejčastěji v obchodech se zdravou výživou nebo v indickými a exotickými potravinami. Na trhu se dají sehnat i její hybridní podoby divoké a hnědé rýže.

 Využití v kuchyni

Rýže rudá se v kuchyni uplatňuje při různých rýžových pokrmech. Vaří se kolem 20 minut, stejně jako bílá rýže, poté je krásně měkká, lehce lepivá a narůžovělá. Pokud ji kombinujete s jinými druhy rýží, pozor na převaření. Hodí se ke kořeněnému masu, zejména kuřeti, rizotu, i kořenové zelenině. Vhodná je i pro servírování do salátů. Oblíbená je v indické i čínské kuchyni.

 Skladování

Rudou rýži je potřeba skladovat v uzavřené nádobě s dobrým uzávěrem tak, aby nebyla napadena moly, v suchu a chladu.

 Víno a rudá rýže

Jelikož je její chuť podobná oříškům, bude skvěle chutnat i v pokrmu s podušeným bílým vínem.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz