Recepty - rýže rudá

Původ rudé rýže: Indie

Recepty s rudou rýží  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a rudá rýže  

Krátkozrnná rýže starověkého původu se pěstovuje hlavně v Indii a Bhútánu. Vyniká především svou červenohnědou barvou, jemností jednotlivých zrnek a pevnou strukturou připomínající otruby. Chuť a vůně rudé rýže připomíná piniové oříšky. Díky minimálnímu zpracování je blahodárná pro lidský organismus. Obsahuje antioxidanty, vitamín B, vlákninu, draslík a hořčík.

 Rady při nákupu

Rudou rýži lze zakoupit nejčastěji v obchodech se zdravou výživou nebo v indickými a exotickými potravinami. Na trhu se dají sehnat i její hybridní podoby divoké a hnědé rýže.

 Využití v kuchyni

Rýže rudá se v kuchyni uplatňuje při různých rýžových pokrmech. Vaří se kolem 20 minut, stejně jako bílá rýže, poté je krásně měkká, lehce lepivá a narůžovělá. Pokud ji kombinujete s jinými druhy rýží, pozor na převaření. Hodí se ke kořeněnému masu, zejména kuřeti, rizotu, i kořenové zelenině. Vhodná je i pro servírování do salátů. Oblíbená je v indické i čínské kuchyni.

 Skladování

Rudou rýži je potřeba skladovat v uzavřené nádobě s dobrým uzávěrem tak, aby nebyla napadena moly, v suchu a chladu.

 Víno a rudá rýže

Jelikož je její chuť podobná oříškům, bude skvěle chutnat i v pokrmu s podušeným bílým vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz