Recepty - rýže rudá

Původ rudé rýže: Indie

Recepty s rudou rýží  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a rudá rýže  

Krátkozrnná rýže starověkého původu se pěstovuje hlavně v Indii a Bhútánu. Vyniká především svou červenohnědou barvou, jemností jednotlivých zrnek a pevnou strukturou připomínající otruby. Chuť a vůně rudé rýže připomíná piniové oříšky. Díky minimálnímu zpracování je blahodárná pro lidský organismus. Obsahuje antioxidanty, vitamín B, vlákninu, draslík a hořčík.

 Rady při nákupu

Rudou rýži lze zakoupit nejčastěji v obchodech se zdravou výživou nebo v indickými a exotickými potravinami. Na trhu se dají sehnat i její hybridní podoby divoké a hnědé rýže.

 Využití v kuchyni

Rýže rudá se v kuchyni uplatňuje při různých rýžových pokrmech. Vaří se kolem 20 minut, stejně jako bílá rýže, poté je krásně měkká, lehce lepivá a narůžovělá. Pokud ji kombinujete s jinými druhy rýží, pozor na převaření. Hodí se ke kořeněnému masu, zejména kuřeti, rizotu, i kořenové zelenině. Vhodná je i pro servírování do salátů. Oblíbená je v indické i čínské kuchyni.

 Skladování

Rudou rýži je potřeba skladovat v uzavřené nádobě s dobrým uzávěrem tak, aby nebyla napadena moly, v suchu a chladu.

 Víno a rudá rýže

Jelikož je její chuť podobná oříškům, bude skvěle chutnat i v pokrmu s podušeným bílým vínem.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Cibulačka Cibulačka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz