Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Rýže parboiled známe také jako: vaporizovaná rýže
Recepty s rýží parboiled Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Rýže parboiled je speciálně upravovaná předvařená rýže, která se vakuuje a je technologickými postupy řádně zpevněna. Díky tomu se po uvaření nelepí a je sypká. Rýže parboiled je velmi populární rýží pro její snadnou přípravu. V porovnání s loupanou rýží má dvojnásobně vyšší nutriční hodnoty. Je zdrojem vitamínů, zejména B i niacinu, kyseliny listové, minerálních látek a stopových prvků.
Rýže parboiled je běžně k dostání v supermarketech i menších obchodech s potravinami. Nejznámější je zřejmě rýže natural v úpravě parboiled. Její barva je žlutá, po uvaření krásně zbělá. Prodává se nejčastěji ve varných sáčcích. Díky speciální technologii je rozptyl vaření různorodý, ale podstatné je, že v sobě udrží vitamíny a minerály. Řiďte se pokyny na krabici s rýží.
Rýže se nelepí a je kyprá. Hodí se do pokrmů, kde chcete připravit jídlo na skus, tzv. al dente. Absorbuje hodně vody, což vezměte v potaz i při vaření. Je lepší dát vody více než méně. Po uvaření v osolené vodě se nechá okapat a servíruje se. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo k dušené zelenině. Paraboiled rýži budete potřebovat na recept hejk na víně s pikantní rýží či s houbami nebo na zeleninovo-rýžovou polévku.
Skladování parboiled rýže je podobné jako u rýže bílé. Je potřeba jí skladovat v uzavřené nádobě a v suchu. Také teplota by měla být raději nižší. Uvařenou rýži skladujeme v lednici s přiklopeným víkem, ale měli bychom ji zpracovat, co nejrychleji.