Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Rýže krátkozrnná známe také jako: mléčná rýže, arborio
Recepty s krátkozrnnou rýží Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Od ostatních rýží se liší pouze svým tvarem, vzhledem a vlastnostmi, které má během vaření. Krátkozrnná rýže má krátká a oválná zrna. Mezi nejznámější druhy krátkozrnné rýže patří bhútanská rudá rýže, japonská sushi rýže a italská arborio.
Při výběru správné rýže sledujeme krátká a široká zrna oválného typu. Nezaměňujte ji za dlouhozrnnou, která je spíše sypká. Pro přípravu rizota vyberte „arborio“http://www.labuznik.cz/ingredience/arborio, na sushi krátkozrnnou sushi rýži.
Arborio rýže se tradičně používá na italské rizoto. Z japonské rýže pak připravíte závitky sushi. Z krátkozrnnou rýže připravíte mléčnou rýži nebo rýžový nákup, lze ji použít jako přílohu či na zahuštění polévek.
Krátkozrnná rýže se skladuje na suchém tmavém místě, dál od přímého slunečního svitu. Ideální teplota je pod 25°C a maximální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 72 procent. Trvanlivost je v řádu měsíců až let. Ale pozor na moly.