Recepty - jasmínová rýže

Jasmínová rýže

Recepty s jasmínovou rýží  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

S jasmínovou rýží se nejčastěji můžete setkat v thajské kuchyni. Jasmínová rýže má dlouhá zrna s lehce průsvitným povrchem. Před vařením má příjemnou ořechovou vůn, během vaření se rozvine vůně jasmínových květů. Díky lepivé konzistenci je oblíbená především v asijských zemích, díky oblíbenosti východních kuchyní se dostala i do Evropy.

 Rady při nákupu

Běžně ji seženete i v supermarketu nebo ve vietnamských večerkách. Prodává se buď v půlkilových krabicích, vážená a nebo ve větších pytlích. Pozor na záměnu s rýží basmati, která je jasmínové rýži hodně podobná. Jasmínová je ale cítit lehce po oříšcích. Na tržištích a v obchodech, kde se rýže váží, sledujte, jak je skladovaná, není plesnivá a zda v ní nejsou moli. Nejčastěji pochází severu Thajska.

 Využití v kuchyni

Jasmínová rýže se hodí ako příloha, svou vůní skvěle doplní nejen asijská jídla. V Thajsku se často podává jako smažená rýže Khao Pad. Užijete ji i při přípravě sladkých dezertů - doporučujeme rýžový nákyp s jablky.

 Skladování

Jasmínová rýže má ráda pokojovou teplotu, která nesmí přesáhnout 25°C. Skladujeme na suchém a tmavším místě. Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 procent, jinak by mohla rýže plesnivět.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz