Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Recepty s jasmínovou rýží Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
S jasmínovou rýží se nejčastěji můžete setkat v thajské kuchyni. Jasmínová rýže má dlouhá zrna s lehce průsvitným povrchem. Před vařením má příjemnou ořechovou vůn, během vaření se rozvine vůně jasmínových květů. Díky lepivé konzistenci je oblíbená především v asijských zemích, díky oblíbenosti východních kuchyní se dostala i do Evropy.
Běžně ji seženete i v supermarketu nebo ve vietnamských večerkách. Prodává se buď v půlkilových krabicích, vážená a nebo ve větších pytlích. Pozor na záměnu s rýží basmati, která je jasmínové rýži hodně podobná. Jasmínová je ale cítit lehce po oříšcích. Na tržištích a v obchodech, kde se rýže váží, sledujte, jak je skladovaná, není plesnivá a zda v ní nejsou moli. Nejčastěji pochází severu Thajska.
Jasmínová rýže se hodí ako příloha, svou vůní skvěle doplní nejen asijská jídla. V Thajsku se často podává jako smažená rýže Khao Pad. Užijete ji i při přípravě sladkých dezertů - doporučujeme rýžový nákyp s jablky.
Jasmínová rýže má ráda pokojovou teplotu, která nesmí přesáhnout 25°C. Skladujeme na suchém a tmavším místě. Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 procent, jinak by mohla rýže plesnivět.