Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Rýže dlouhozrnná známe také jako: vodní rýže
Recepty s dlouhozrnnou rýži Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Dlouhozrnná rýže patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější rýže u nás. Výjimečně dlouhá a široká zrna mají jehličkovitý tvar. Při zpracování jednotlivých zrnek dochází k jejich leštění, proto má sušší konzistenci a delší životnost. Díky kvalitě zrn a skvělé chuti je tato rýže univerzální.
Na trhu je několik druhů dlouhozrnné rýže. Jednotlivé druhy vybíráme vždy podle toho, k jakému účelu nám bude rýže sloužit. Pokud si pořídíme rýži bez varných sáčků, je zapotřebí nejprve propláchnout rýži pod tekoucí vodou. Stejně jako u spoustě jiných věcí, i zde se vyplatí zainvestovat do rýže a dát přednost kvalitě před kvantitou.
Využití dlouhozrnné rýže v kuchyni je nekonečné. Je ideální nízkolkalorická příloha nebo jako rýžový salát s krůtím masem. Dlouhozrnná rýže se hodí zkrátka všude, kde potřebujete chutnou přílohu k hlavnímu jídlu, zahustit polévku nebo si zdravě pochutnat.
Skladujeme na suchém místě, mimo vystavení přímého slunečního svitu. Ideální skladování rýže je teplota pod 25°C a maximální vlhkost vzduchu by neměla překročit 75 procent. Při správném skladování vydrží rýže i několik let. Uvařenou rýži lze skladovat v lednici až týden, při zamražení i několik měsíců.