Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Recepty s rýží carnaroli Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a rýže carnaroli
Rýže carnaroli je druh dlouhozrnné rýže z Itálie. Považuje se za jednu z nejdražších a nejkvalitnějších rýží vůbec. Je lepkavější, protože obsahuje vyšší množství škrobu. Mimo škrobu je bohatým vitamínů K a E, draslíku, fosforu a vápníku. Díky těmto látkám podporuje zdravý růst.
Vakuově balená je k dostání ve specializovaném koutku s rýžemi a těstovinami, ale i v běžných obchodech s potravinami. Její specifický název nezaměníte, je dobře označený na krabici. Cenově se od ostatních rýží příliš neliší, ale je o dost kvalitnější. Konkuruje i rýži Arborio, kterou zřejmě Češi kupují častěji. Pravá italská rýže carnaroli neobsahuje žádné chemické látky.
Hodí se do pokrmů mazlavější konzistence na slaný i sladký pokrm. Nejvíce však svého zastoupení získala v rizotu, kde splňuje dokonale svou úlohu. Rizoto je díky carnaroli krémovější a chutnější. Vaří se cca 12 minut do hustější konzistence. Připravit jí můžete na slaný způsob, jako například risotto s červeným vínem, nebo na sladko jako jahodové risotto.
Rýže carnaroli by se měla skladovat v suchu a chladu, aby nenavlhla a nenarušila se její struktura.
Bílé a červené víno je v kombinaci s rýžovým pokrmem fantastickou souhrou a propojením jednotlivých ingrediencí i chutí.