Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s rybízem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Rybíz je bobulové ovoce, které obsahuje velké množství vitamínu C, dále jsou pro něj příznačné: vitamín P, flavonoidy, pektiny a resveratrol. Éterické silice dávají zejména černému rybízu typické aroma, které se line jak z plodů, tak z listů a větviček keře. V přírodě roste jak divoce, tak v podobě vyšlechtěných odrůd. Rybíz má typické hrozínky plodů červené, černé nebo i žluté a bílé barvy. Červené, bílé a žluté odrůdy jsou na chuť nakyslé, černý má specifickou (někomu nepříjemnou) chuť. Využívá se jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Má močopudné, potopudné a protihnilobné účinky, působí detoxikačně, posiluje žaludek a střeva. Černý rybíz se doporučuje konzumovat při nachlazení. Sušené plody i listy bývají součástí léčivých čajů.
Rybíz si můžeme vypěstovat sami na zahrádce nebo koupit na tržnici či u velkopěstitelů. Jedná se o velmi choulostivé, šťavnaté ovoce, kterému hrozí pomačkání, a proto se s ním musí šetrně zacházet.
Rybíz se dá dobře konzumovat v čerstvém stavu. Častěji se ale zpracovává do koláčů - Rybízový koláč, zákusků, na ozdobu pohárů, koktejlů a ovocných salátů. Ještě obvyklejší je jeho využití pro přípravu džemů, marmelád, šťáv a domácího vína. Také se z něj připravuje kompot, který může nahrazovat při přidání vhodných ingrediencí kompotované brusinky. Rybíz se nechá zmrazovat (pro další použití do koláčů a bublanin) nebo se suší do léčivých ovocných čajů.
Červený, bílý a žlutý rybíz je velice choulostivý a nedá se dlouho skladovat (maximálně do druhého dne). Je třeba ho co nejrychleji zpracovat. Černý rybíz má tužší slupku, a je proto o něco lépe uchovatelnější v čerstvém stavu. Musí být uložen na chladném místě, pokud možno v co nejnižší vrstvě.