Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Dochucovadla a sladidla ».
Růžová voda známe také jako: výtažek z květů růže
Recepty s růžovou vodou Rady při nákupu Využití v kuchyni Výroba růžové vody Skladování
Růžová voda je přírodní ochucovadlo vyrobené z květů růží. Je typická svou vůní a chutí jakoby po mýdle. Používá se nejčastěji v zemích Orientu a sladkostem právě dodává jemnou orientální chuť. Využívá se ale i v kosmetice, například pro osvěžení či na vyčištění pleti od akné a nečistot. Udržuje pH pleti v rovnováze. V horkých dnech má příjemný ochlazující účinek.
Zakoupíte ji v lékárně, v obchodech s orientálními potravinami či prodejnách zaměřených na čaj a kávu. U prodejce se ujistěte, že se jedná o 100% esenci určenou pro vaření. Vyrobit si ji ale můžete sami.
V kuchyni růžovou vodu využíváme pro dochucení koktejlů nebo dezertů - vynikající je například panna cotta, zmrzlina či palačinky. V arabských zemích se přimíchává i do čaje nebo kávy.
Potřebujeme okvětní lístky růží (chemicky neošetřené), šťávu z limetek a horkou vodu, a to v poměru 1:2. Lístky zbavíme bílých konců a vložíme do nádoby, zalijeme horkou vodou, zakapeme limetkovou šťávou, přiklopíme a necháme louhovat zhruba hodinu. Poté lístky scedíme a dobře vymačkáme. Pokud chceme vyrobit růžovou vodu za kosmetickými účely, je vhodné do ni přidat alkohol v poměru 1:4 voda ku alkoholu.
Růžovou vodu skladujeme v lednici nebo po dobu dvou dnů při běžné teplotě.