Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s růžičkovou kapustou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Růžičková kapusta je brukvovitá rostlina s vejčitými listy a kulatými plody, které rostou v trsech podobných hroznům vína. Kvůli vysokému obsahu minerálních látek, vitaminu B a C, vlákniny, nízké energetické hodnotě se využívá při dietách a zdravém stravování. Původně pochází ze Středomoří, dnes se pěstuje i u nás. Tato zelenina stimuluje imunitu a působí jako antioxidant a pomáhá snižovat stres. Nedoporučuje se při trombóze a lidem, kteří užívají léky na ředění krve.
Kupujeme plody se zelenými, lesklými lístky bez známek plísně, ovadnutí či okousání od škůdců. Seženeme ji v ovoci a zelenině, supermarketech, na trzích, farmách i v biokvalitě. Můžeme si ji i sami vypěstovat, ačkoliv je velmi náročná na živiny z půdy a hnojivo.
Nejchutněji připravíme kapustu rychlým ogrilováním či blanšírováním s plátky česneku a feferonek, kdy se zbaví svého typického pachu a nahořklé chuti. Takto upravenou podáváme jako přílohu, případně poléváme smetanovou omáčkou. Hodí se též do salátů, k masu - Vepřové na kapustě, bramborám, sýrům, těstovinám, rybám, do polévek - Polévka z růžičkové kapusty se sýrem. Zapékáme ji, smažíme, grilujeme, restujeme, dusíme, vaříme v páře, pečeme. Vynikající chuť dodává polévkám.
Skladujeme v chladu, suchu, temnu či v lednici, takto vydrží více jak měsíc.
Sezóna sklizně kapusty vrcholí v říjnu a pokračuje až do zimy.