Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s rukole Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Rukola je salátová bylina, která bývá často zaměňována za roketu a naopak. Někteří tvrdí, že mezi nimi není rozdíl, ale nepatrné odlišnosti přeci jen najdeme. Obě patří do čeledi brukvovitých, ale rukola má oproti roketě mnohem vykrojenější listy, je delší a užší. Rukola se těší v posledních letech stále větší pozornosti a to hlavně pro svou nezaměnitelnou chuť a zdraví prospěšné látky. Obsahuje plno vitaminu C, betakaroten a má čistící účinky pro tělo.
Rukola se prodává balená v průhledných krabičkách nebo v sáčku. Seženete ji ve všech větších supermarketech. Má tendence rychle se kazit a uvadat, při nákupu tedy alespoň přes obal kontrolujte, aby křehké lístky nebyly ovadlé či namokvalé. Rukou nebalenou koupíte během sezóny na farmářském trhu či přímo od pěstitele. Vypěstovat si ji můžete i na zahrádce, ale k dostání jsou většinou semínka rokety a ne rukoly.
Rukola má velmi svěží, šťavnatou, pikantní a lehce nahořklou chuť. Nejčastěji se kombinuje s další listovou zeleninou a používá se na přípravu zeleninových salátů - Teplý kuřecí salát s rukolou a rajčaty. Klasikou je kombinace rukoly a parmazánu, výborně ale chutná také s rajčátky. Rukolou můžete ozvláštnit šťouchané brambory či květákovou polévku. Nahořklé lístky také ladí s kvalitním olivovým olejem, prosciuttem, těstovinami či pizzou. Rukola se používá i na rukolové pesto a do různých sýrových pomazánek. Můžete zkusit netradiční kombinace rukoly s balzamikovým octem a jahodami nebo třeba s opečenými hruškami.
Rukola má sklon rychle se kazit, skladujte ji v prodyšném sáčku v lednici, vydrží vám až 4 dny.
Hlavní sezóna rukoly je na jaře a na podzim.