Recepty - romadúr

Recepty s romadúrem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Romadúr a víno  

Romadúr je žlutooranžový měkký sýr, který takzvaně zraje pod mazem. Má typické silné sýrové aroma. Podle legendy má své jméno díky postupu při výrobě. V dřívějších dobách se na jeho výrobu používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko, takzvané „remoudre“.

 Rady při nákupu

V obchodech můžeme nalézt širokou škálu různých druhů romadúru, rozdělené podle tuku v sušině. Ten se pohybuje mezi 20 a 60 procenty. Čím více aromatický a chuťově silnější sýr chceme, tím větší procento tuku vybírejte. Vyzrálý romadúr je měkčí, poddajnější a mazlavější.

 Využití v kuchyni

Romadúr je ideální ingrediencí jak do teplé tak studené kuchyně. Sýr můžeme využít na ozdobení kanapek, salátů či jako samotný chod, díky jeho výrazné chuti. Romadúr je též vynikající jako nakládaný sýr. Nejčastěji se nakládá do piva s paprikou a červenou cibulí. Mlsným jazýčkům bude chutnat pikantní pomazánka z romadúru nebo oblíbený smažený romadúr.

 Skladování

Měkké sýry skladujeme vždy na temném a chladném místě, zabalené do pergamenu či plátna. Sýr rozhodně nezmrazujeme, tím ztrácí svoji kvalitu. V nutných případech jej můžeme na kratší dobu uskladnit ve -4 až -6 °C. Pro dlouhodobější uskladnění zvolíme teplotu 12 °C.

 Romadúr a víno

Pro sýry typu Rrmadúr je ideální mladé jakostní víno. Rozhodně jej nekombinujeme s drahými ušlechtilými víny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz