Recepty - římský kmín

Recepty s římským kmínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Římský kmín (cuminum cyminum) je známý především pěstováním v Asii. Pochází z Etiopie, staří Egypťané a Římané ho používali místo pepře. Je příbuzný s kmínem kořenným, má ovšem větší plody a také našedlou barvu. Z jeho léčivých účinků je potřeba vyzdvihnout především to, že je proti nadýmání a dalším zažívacím problémům. Také podporuje kardiovaskulární systém a zmírňuje kašel.

 Rady při nákupu

Římský kmín je světlejší barvy, přesto aromatičtější a pronikavější. Je potřeba s ním kořenit jen lehce. Je součástí i dalších kořeních směsí, např. kari nebo garam masala. Raději se vyhněte drcené podobě, silice rychle vyprchávají. Je lepší si ho bezprostředně před přípravou jídla čerstvě nadrtit.

 Využití v kuchyni

Nejvíce se využívá v indické kuchyni s koriandrem, ale nepohrdne jím ani mexická příprava jídel. Římský kmín se přidává jako ingredience k vařenému masu. Chutná ovšem i v kombinaci s podušenou zeleninou, rýží a luštěninami, ale i v nakládaném nálevu. Stejně jako klasický kmín, podtrhne chuť kysaného zelí. Přidává se do pečiva, salámů i sýrů. Výtečně chutná je červená čočka – polévka nebo burritos se zeleninou.

 Skladování

Římský kmín skladujte v suchu a chladu nejlépe ve skleněné uzavíratelné kořence. Nevyprchají z něj tak rychle jeho silice.

 Sezóna

Římský kmín je koření, které nepodléhá sezónnímu výskytu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na medu Kuře na medu
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz