Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s římským kmínem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Římský kmín (cuminum cyminum) je známý především pěstováním v Asii. Pochází z Etiopie, staří Egypťané a Římané ho používali místo pepře. Je příbuzný s kmínem kořenným, má ovšem větší plody a také našedlou barvu. Z jeho léčivých účinků je potřeba vyzdvihnout především to, že je proti nadýmání a dalším zažívacím problémům. Také podporuje kardiovaskulární systém a zmírňuje kašel.
Římský kmín je světlejší barvy, přesto aromatičtější a pronikavější. Je potřeba s ním kořenit jen lehce. Je součástí i dalších kořeních směsí, např. kari nebo garam masala. Raději se vyhněte drcené podobě, silice rychle vyprchávají. Je lepší si ho bezprostředně před přípravou jídla čerstvě nadrtit.
Nejvíce se využívá v indické kuchyni s koriandrem, ale nepohrdne jím ani mexická příprava jídel. Římský kmín se přidává jako ingredience k vařenému masu. Chutná ovšem i v kombinaci s podušenou zeleninou, rýží a luštěninami, ale i v nakládaném nálevu. Stejně jako klasický kmín, podtrhne chuť kysaného zelí. Přidává se do pečiva, salámů i sýrů. Výtečně chutná je červená čočka – polévka nebo burritos se zeleninou.
Římský kmín skladujte v suchu a chladu nejlépe ve skleněné uzavíratelné kořence. Nevyprchají z něj tak rychle jeho silice.
Římský kmín je koření, které nepodléhá sezónnímu výskytu.