Proč cvikla, prvotní je snad název český (teda červená řepa)?
Recepty - červená řepa
Více z Zelenina ».

Červená řepa známe také jako: cvikla
Recepty s červenou řepa Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Tato kořenová zelenina byla ještě donedávna často opomíjená, ale v dnešní době její sláva stoupá. Oprávněně ji najdete v menu těch nejlepších českých restauracích, je to místní a velmi delikátní zelenina. Obsahuje betain (podporuje činnost jater), vitamin C a B, minerály (sodík, draslík a vápník), má močopudné a detoxikační účinky.
Rady při nákupu
Červenou řepu seženete po celý rok ve všech supermarketech, v zelinářství nebo na farmářských trzích a to za velmi nízkou cenu. Kupujte pevné, menší a neseschlé řepy.
Využití v kuchyni
Existuje velké množství různých úprav červené řepy a vždy je potřeba ji tepelně zpracovat. Z minulosti známe hlavně řepu sterilovanou, ale nakládat červenou řepu, dostupnou po celý rok, je nesmyslné a hlavně se tím ničí její typická sladká a zemitá chuť, kterou má v čerstvém stavu. Řepu můžete vařit ve vodě nebo na pařáku (trvá to asi 45 minut) či péct v troubě, každou zvlášť zabalenou do alobalu (trvá to asi 2 hodiny). Červená řepa je ideální součástí různých salátů - za vyzkoušení stojí Salát z červené řepy a balkánského sýra, používá se také do polévek (krémová polévka nebo bořšč), do pomazánek, ke grilované zelenině nebo i na pečení moučníků. Její chuť nejvíc vynikne v kombinaci s krémovými sýry, vlašskými ořechy, balkánským sýrem nebo fetou, s rukolou a řeřichou. Výborná je jednoduchá úprava pečené řepy s kvalitním olivovým olejem, hrubozrnnou solí a s čerstvě mletým pepřem.
Skladování
Červenou řepu skladujte v lednici nebo ve sklepě a kontrolujte ji, aby neplesnivěla nebo neschla.
Španělské želé ze svařeného vína s pomeranči
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz