Recepty - rambutan

Více z Ovoce ».

Rambutan
Původ rambutanu: Malajsie

Recepty s rambutanem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rambutan a víno  

Rambutan je malajsijský druh ovoce, který vypadá jako vlasatý nebo ostnatý ořech. Plod tvoří klkovité ostny červené nebo naoranžovělé barvy. Uvnitř se ukrývá pikantní sladkokyselá dužnina ananasové či meruňkové příchuti se semeny. Plod zralého rambutanu má spíše vínovou barvu. Chutí by se dal zaměnit právě s liči, ale většina lidí se shoduje, že je lahodnější. Syrová semena se nejedí, považují se za jedovatá, ale opražená nebo vařená neublíží.

Rambutan se skládá převážně z vody a obsahuje vitamín C. Léčí průjem, úplavici a také snižuje krevní tlak. Při pravidelném stravování snižuje riziko rakoviny. Pěstuje se zejména v jihovýchodní Asii, Thajsku, Srí Lance, Africe, Střední Americe, Karibiku, Austrálii, Havaji a dalších zemích.

 Rady při nákupu

Rambutan u nás seženete podobně jako liči. Díky jeho podobě si ho s jiným ovocem jen tak nezaměníte. Vybírejte zralé plody vínové barvy. Neměly by mít na sobě zelené skvrny.

 Využití v kuchyni

Rambutan se konzumuje zejména čerstvý, využívá se do ovocných mís, sorbetů, moučníků, pudinků, džemů a nákypů. Krupicový nákyp s rambutanem vás překvapí jemností. Jeho rosolovitá struktura se uplatní při tvorbě želé. K masu a těstovinám se hodí také, dodá jim příjemně nasládlou chuť. Doporučujeme těstovinový salát s rambutanem.

 Skladování

V chladu vydrží zhruba 14 dní.

 Sezóna

Rambutan se k nám dostává zabalený v ochranném obalu a to zejména po sklizni, ale je k dostání i během celého roku.

 Rambutan a víno

Využívá se jako surovina ke zpracování ovocného vína.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz