Recepty - rajčatová passata

Rajčatová passata známe také jako: passata di pomodoro

Původ rajčatové passaty: Itálie

Recepty s rajčatovou passatou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rajčatová passata a víno  

Rajčatová passata neboli passata di pomodoro, je omáčka z čerstvých rajčat. Její zemí původu je Itálie, kde si ji zpracovávají ručně nebo speciálním přístrojem. Z rajčete se odstraňuje vnitřek a semínka, výsledným produktem je pouze 100% rajčatová šťáva. Od rajčatového protlaku se liší metodou zpracování. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů A, B, E a minerálů. Rajčatová šťáva se uplatňuje při redukčních dietách, pomáhá proti únavě a stárnutí organismu.

 Rady při nákupu

Velmi často si lidé pletou rajčatovou passatu s kečupem, loupanými rajčaty či protlakem. V závěru je šťáva podobná spíše zakoupenému rajčatovému džusu, ale je bez konzervantů a přidaných barviv. Většina rajčatového pyré je v syrovém stavu. Na trhu je jich velké množství, od hrubších struktur s kousky rajčat až po ty nejhladší konzistence. V rajčatové passatě mohou být i kousíčky jiné zeleniny nebo třeba bazalkové lístky. Koupíte jí v obchodě s potravinami u kečupů a protlaků, všímejte si označení na etiketě a složení.

 Využití v kuchyni

Připravená omáčka je vhodná k rychlému jídlu v podobě špaget nebo jiných těstovin. Chutná i v kombinaci s polentou, na pizze, v rajčatové polévce, omáčce či guláši s fazolemi. Doporučujeme rizoto z hnědé rýže z hnědé rýže ozvláštněné cherry rajčátky a dalšími italskými specialitami. Dalším rajčatovým pokrmem vhodným pro lehké stravování jsou dušené vepřové kostky vonící létem.

 Skladování

Skladujte v chladu a suchu. Konzumuje se po pěti dnech, když si ji vyrobíte sami. Rajčatová šťáva se dá zmrazit a použít v zimě. Zakoupená ve sklenici vydrží podle data spotřeby.

 Sezóna

Pro výrobu passaty je ideální konec léta, kdy jsou k dostání sladká a řádně vyzrálá rajčata.

 Rajčatová passata a víno

Chutná velmi dobře s italskými víny.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz