Recepty - rajčatová passata

Rajčatová passata známe také jako: passata di pomodoro

Původ rajčatové passaty: Itálie

Recepty s rajčatovou passatou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rajčatová passata a víno  

Rajčatová passata neboli passata di pomodoro, je omáčka z čerstvých rajčat. Její zemí původu je Itálie, kde si ji zpracovávají ručně nebo speciálním přístrojem. Z rajčete se odstraňuje vnitřek a semínka, výsledným produktem je pouze 100% rajčatová šťáva. Od rajčatového protlaku se liší metodou zpracování. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů A, B, E a minerálů. Rajčatová šťáva se uplatňuje při redukčních dietách, pomáhá proti únavě a stárnutí organismu.

 Rady při nákupu

Velmi často si lidé pletou rajčatovou passatu s kečupem, loupanými rajčaty či protlakem. V závěru je šťáva podobná spíše zakoupenému rajčatovému džusu, ale je bez konzervantů a přidaných barviv. Většina rajčatového pyré je v syrovém stavu. Na trhu je jich velké množství, od hrubších struktur s kousky rajčat až po ty nejhladší konzistence. V rajčatové passatě mohou být i kousíčky jiné zeleniny nebo třeba bazalkové lístky. Koupíte jí v obchodě s potravinami u kečupů a protlaků, všímejte si označení na etiketě a složení.

 Využití v kuchyni

Připravená omáčka je vhodná k rychlému jídlu v podobě špaget nebo jiných těstovin. Chutná i v kombinaci s polentou, na pizze, v rajčatové polévce, omáčce či guláši s fazolemi. Doporučujeme rizoto z hnědé rýže z hnědé rýže ozvláštněné cherry rajčátky a dalšími italskými specialitami. Dalším rajčatovým pokrmem vhodným pro lehké stravování jsou dušené vepřové kostky vonící létem.

 Skladování

Skladujte v chladu a suchu. Konzumuje se po pěti dnech, když si ji vyrobíte sami. Rajčatová šťáva se dá zmrazit a použít v zimě. Zakoupená ve sklenici vydrží podle data spotřeby.

 Sezóna

Pro výrobu passaty je ideální konec léta, kdy jsou k dostání sladká a řádně vyzrálá rajčata.

 Rajčatová passata a víno

Chutná velmi dobře s italskými víny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Karbanátky Karbanátky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz