Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Dochucovadla a sladidla ».
Rajčatová passata známe také jako: passata di pomodoro
Původ rajčatové passaty: ItálieRecepty s rajčatovou passatou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Rajčatová passata a víno
Rajčatová passata neboli passata di pomodoro, je omáčka z čerstvých rajčat. Její zemí původu je Itálie, kde si ji zpracovávají ručně nebo speciálním přístrojem. Z rajčete se odstraňuje vnitřek a semínka, výsledným produktem je pouze 100% rajčatová šťáva. Od rajčatového protlaku se liší metodou zpracování. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů A, B, E a minerálů. Rajčatová šťáva se uplatňuje při redukčních dietách, pomáhá proti únavě a stárnutí organismu.
Velmi často si lidé pletou rajčatovou passatu s kečupem, loupanými rajčaty či protlakem. V závěru je šťáva podobná spíše zakoupenému rajčatovému džusu, ale je bez konzervantů a přidaných barviv. Většina rajčatového pyré je v syrovém stavu. Na trhu je jich velké množství, od hrubších struktur s kousky rajčat až po ty nejhladší konzistence. V rajčatové passatě mohou být i kousíčky jiné zeleniny nebo třeba bazalkové lístky. Koupíte jí v obchodě s potravinami u kečupů a protlaků, všímejte si označení na etiketě a složení.
Připravená omáčka je vhodná k rychlému jídlu v podobě špaget nebo jiných těstovin. Chutná i v kombinaci s polentou, na pizze, v rajčatové polévce, omáčce či guláši s fazolemi. Doporučujeme rizoto z hnědé rýže z hnědé rýže ozvláštněné cherry rajčátky a dalšími italskými specialitami. Dalším rajčatovým pokrmem vhodným pro lehké stravování jsou dušené vepřové kostky vonící létem.
Skladujte v chladu a suchu. Konzumuje se po pěti dnech, když si ji vyrobíte sami. Rajčatová šťáva se dá zmrazit a použít v zimě. Zakoupená ve sklenici vydrží podle data spotřeby.
Pro výrobu passaty je ideální konec léta, kdy jsou k dostání sladká a řádně vyzrálá rajčata.
Chutná velmi dobře s italskými víny.