Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Houby ».
Recepty s pýchavkou Rady při sběru Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Pýchavka patří mezi houby jedlé, nicméně konzumují se pouze pýchavky velmi mladé, starší pýchavky již nejsou vhodné. Z pýchavek se dříve připravovaly rozličné tinktury, které se používaly při kožních onemocněních. Pýchavka obecná má také diuretické účinky.
Pýchavky naleznete v zahradách, na loukách i v lese. Častěji spíše v lesích listnatých než jehličnatých.
Na rozdíl od jiných druhů se pýchavky nepoužívají do smaženic, k sušení ani nakládání. Využijte je ale do polévek či omáček. Nebo si je připravte jako mozeček.
Pro pýchavky platí stejné podmínky skladování jako u jiných druhů hub. Spotřebujte je co nejdříve po sběru. Chcete-li je déle udržet čerstvé, uskladnit je po dobu nezbytně nutnou při teplotě do 3°C.
Pýchavky rostou od června do pozdního listopadu. Vyskytují se samostatně i ve skupinách.