Recepty - provensálské koření
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s provensálským kořením Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Provensálské koření a víno
Provensálské koření je typickou ingrediencí pro kuchyni jižní Francie a oblast Středozemního moře. Skládá se z mnoha druhů bylin - najdete v něm tymián, rozmarýn, bazalku, majoránku, šalvěj, bobkový list a saturejku. Kombinace bylin podpoří organismus svými antiseptickými účinky a působí proti bakteriím, virům a parazitům.
Rady při nákupu
Provensálské koření lze koupit balené nebo vážené na trzích nebo v sáčcích v supermarketech. Objevuje se také v obchodech s ovocem a zeleninou či řeznictvích. Dívejte se na etiketu - některé koření obsahuje navíc saturejku, majoránku, levanduli či dobromysl v různém poměru. Může mít na obalu i původní francouzské označení “Herbes de Provence“. Dávejte přednost směsi bez glutamátu a soli. Jídlo raději osolte podle chuti až na talíři.
Využití v kuchyni
V kuchyni se provensálské koření využívá v sušené podobě k dochucení dušených zeleninových i masitých pokrmů, včetně úprav grilováním. Skvěle s ním chutná králičí, jehněčí, skopové a kuřecí maso. Určitě nic nezkazíte ani v kombinaci s rybami, například filé na cibuli s provensálským kořením. Vynikající jsou také provensálské brambory.
Skladování
Provensálské koření skladujte nejlépe ve skle, takže obsažené silice neztrácejí na chuti. Takto vydrží půl roku, někdy až rok. Důležité je sucho a pokojová teplota.
Provensálské koření a víno
Vynikající surovina do bílého vinného octa, ale i klasického bílého vína, které se přidává do pokrmů.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz